Külföldön is kelendő a magyar ponty

2017.11.30. 11:30

Jövőre olcsóbb lesz a hal

Nincs karácsony hal nélkül a legtöbb magyar családnál: az éves halmennyiség 35 százalékát a szeretet ünnepén fogyasztjuk el.

Dávid Erzsébet

bgb

A várható vásárlói rohamra alaposan felkészültek a haltermelő gazdaságok: a karácsonyra szánt pikkelyesek már a tárolókban, feldolgozókban várják a vásárlókat.

– Jó volt az idei „haltermés”. Nem volt vízhiány, többnyire az időjárás is kedvező volt, szépen gyarapodtak a halak. S mivel a halastavainkban csak gabonaféléket kaptak takarmányként, nagyon jó a halhús minősége is. Ezt a karácsonyi halvásár idején remélhetően már egy védjegy is bizonyítja majd, megpályáztuk ugyanis a földművelésügyi tárca Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyét, amelynek elnyeréséhez nagyon kemény követelményeknek kell megfelelni. Ezért a vádjegyes halat, vagy halkészítményt vásárló biztos lehet benne, hogy kifogástalan minőségű, az élelmiszer-biztonsági és nyomon követhetőségi előírásoknak mindenben megfelelő termék kerül a családi asztalra. Az auditorok a hét elején vizsgálódnak nálunk. Nagyon bízunk benne, hogy elnyerjük a megtisztelő emblémát, s a karácsonyi halvásár idején már védjegyes élő és konyhakész, feldolgozott halat kínálhatunk a standjainkon és az üzleteinkben – mondja Lévai Ferenc, az egyik legnagyobb hazai halgazdaság tulajdonosa, vezetője.

Lévai Ferenc mintegy harminc százalékos forgalomnövekedésre számít az ünnepi halvásáron. Bár a legnagyobb mennyiség várhatóan az idén is a halgazdaságok „kenyéradó” halából, a pontyból fogy majd, – az értékesített hal háromnegyedét ez teszi ki -, a szakember tapasztalata szerint egyre többen keresik az amurt, a busát, a nemes halakat, valamint a ragadozókat, például a szürke, vagy az 1,5 -2 kilogrammos pecsenye harcsát. Fejedelmi falatok készíthetők mindegyikből. A pecsenyeharcsa például rozmaringgal fűszerezve, bacon szalonnába göngyölve és egészben megsütve, az ünnepi asztal sztárja lehet, s a dióbundába forgatott, vajban kisütött harcsa szelet is garantálja a háziasszony számára a sikert.

Évente fejenként mintegy hat kiló hal eszik a magyar, ezzel sereghajtó Európában Fotó: Nagy Norbert

A gazdaságban nevelt hal nemcsak itthon kapós: a gazdaságból a múlt hét végén indítottak útnak egy ponttyal megrakott, 12 tonnás kamiont Szerbiába. Az ottani üzleti partner 100 tonna pontyot vásárolt meg, s jelentkeztek romániai vevők is.

Bár a keresztény ünnepek – karácsony, húsvét – idején több halat eszünk, nem lehetünk büszkék a halfogyasztásunkra: évente hat kilogramm körül van a fejenkénti fogyasztásunk, s annak is mintegy fele importból származó hal és halkészítmény.

Ezzel pedig az utolsók vagyunk Európában. 2018-tól remélhetően változik ez a helyzet: januártól ugyanis a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken a halhús áfája, aminek eredményeként mintegy 10- 17 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a vásárlók az egészséges élelmiszerhez.

– Az áfa csökkentésnek lesz más előnye is: miután az alacsony áfáért már nem lesz érdemes „trükközni”, hozzájárul a fekete és szürkegazdaság „kifehérítéséhez”, s a nagy haltermelők versenyhelyzetének javításához. S mivel csökken a különbség az importból származó halak, halkészítmények és a hazaiak ára között, remélhetően mérséklődik az import, továbbá az olcsóbb halból, ivadékból várhatóan többet vásárolnak majd a horgászegyesületek is. Bízom benne, hogy az áfa csökkentés hatására jövőre már nemcsak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is gyakrabban kerül majd hal a családok asztalára – mondja Lévai Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában