Egy darab fa s néhány görbe szeg

2020.12.16. 12:00

Saját favázas családi házát a Vörösmartyban tanultakra alapozva építette Gyömörei Gábor

Mindig is vonzotta a fával való munka Gyömörei Gábort. Mint mondta, gyerekkorában egy darab fával, egy marék görbe szeggel és egy kalapáccsal órákig el tudott lenni.

Majer Tamás

Gyömörei Gábor

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Középiskolás évei végén faipari technikusként végzett a fehérvári Vörösmarty Mihály Technikumban. – A faipari technológiát, az anyagismeretet, a szakrajzot nagyon magas szinten oktatták, ezt határozottan állíthatom, a Vörösmarty saját tanműhelyei pedig jó lehetőséget nyújtottak a gyakorlatra is – mondta. Utolsó évesként harmadik lett pályatársai között az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. Ez azonnal felvételt hozott neki Sopronba: faipari mérnök kerekedett belőle.

Jó alapnak bizonyult a technikum

– Az egyetemen, a faipari mérnökképzés során a szakmai és reáltárgyak tekintetében jó alapnak bizonyultak a Székesfehérváron kapott alapok – mondta. Ma egy osztrák cég, a JAF Holz Ungarn Kft. termékmenedzsere, a rétegelt lemezek tartoznak hozzá. – Ami a technikumnak kifejezetten előnye, hogy egyesíti a szakmunkás ismereteket, mellette lehetőséget biztosít az érettségire, illetve magasabb szintre emeli a faipari szakmát. Lehetőséget nyújt középvezetőként elhelyezkedni a faipar legkülönbözőbb területein, akár a kereskedelemben, akár a gyártásban – fogalmazott.

Gyömörei Gábor
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Egy faipari technikusnak tudnia kell azt, hogy a megrendelő igénye miképpen készíthető el gazdaságosan, magas színvonalon, magas minőségben, de a mindenkori realitásoknál maradva – mondta. Tényleg, a Vörösmartyban, majd az egyetemen megtanult rengeteg elméleti tudással felvértezve készített-e otthonába, a hálóba éjjeli szekrényt? A konyhába fűszertartó polcot? Éket az ajtó alá? Ilyesmiket tudakoltunk tőle… Gábor erre elmondta, hogy persze, efféle holmik is kikerültek már kezei közül, meg aztán ott van az a favázas családi ház, amit saját kezűleg épített föl Magyar­almáson. Ekkor igazán beláttuk, hogyha valami, no, a faipari technikus képzés valóban az életre nevel, az életre oktat!

Ilyen vésőkkel is dolgozott Gábor a Vörösmarty tanműhelyeiben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A tavalyi évben építettem fel a családi házunkat, harmadmagammal. Ez egy favázas épület. Az alapokat ehhez is a suli adta meg! – mondta. – Természetesen egy ilyen kivitelezést komoly tervezési munkák előznek meg. Építész, statikus és – favázról lévén szó – tűzvédelmi mérnök, e háromfős csapat készítette a terveket. Amikor ezek megvoltak, felépítettünk egy favázas szerkezetet. Ragaszkodtam a hagyományos kötésekhez, csapolásokkal, beeresztésekkel fogattuk össze ezt a tulajdonképpeni ácsszerkezetet, amely aztán kétoldali rétegeltlemez-borítást kapott, ami ezután már hagyományos építőipari anyagokkal „felöltöztethetővé” vált. Homlokzati hőszigetelő rendszert alakítottunk ki, belül pedig gipszkarton borítást. A házon mind a külső, mind a belső felületeken meghagytunk látható faszerkezeteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában