Egyetemi képzések

2022.01.30. 19:00

Nyitott a gazdaságra, és versenyképes

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint egyre erősebbek a hazai egyetemek képzései.

Majer Tamás

– Szinte nincs olyan tudományterület, ahol nem lehet versenyképes magyarországi felsőoktatási intézményt találni – mondta Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egy fővárosi gimnázium diákjainak tartott előadásában. – A hallgatók kétharmada, mintegy 180 ezer hallgató már modellváltás utáni, versenyképesebb, a gazdaságra nyitottabb, rugalmasabb működésű felsőoktatási intézményrendszerbe jár, a tanulókat több mint 30 ösztöndíj segíti, és elkezdték azt a programot is, amelynek célja a magyar felsőoktatásban végzett, külföldön élő neves kutatók visszahívása – ismertette. 

Hankó Balázs felhívta a figyelmet, hogy idén több mint 1000 milliárd forint jut a magyar egyetemek működésére, fejlesztésére, a következő években pedig 2700 milliárd forint. Mindez azért, hogy valamennyi intézményben a 21. századnak megfelelő körülmények és lehetőségek várják a hallgatókat. 

Az előadásból kiderült, tavaly 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba az előző évhez képest. A jelentkezők 75 százaléka bejutott valamelyik képzésre. A felvett hallgatók 80 százaléka állami ösztöndíjas helyen tanulhat. 

Rámutatott, az ösztöndíjrendszer évente 60 milliárd forintot biztosít több mint 100 ezer magyar hallgatónak. Tavaly 8 ezer kollégiumi helyet újítottak fel a több mint 50 ezerből. 

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a jelentősen megnövelt támogatásért cserébe az egyetemekkel szemben is vannak elvárások. Ezek között említette a lemorzsolódás csökkentését, a tehetséggondozást, széles körű mentorprogramok indítását, kutatási háttér biztosítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában