Olvasóink írták

2017.10.28. 08:30

Balesetvészelyes vasúti fényjelző Börgöndnél?

SZÉKESFEHÉRVÁR-BÖRGÖND Többek között egyik olvasónk, a sárbogárdi Etelvári Zoltán jelezte lapunknak, hogy a napokban nem működött a 63-as számú főút börgöndi vasúti átjárójának fényjelző készüléke.

Szanyi-Nagy Judit

A völgyben csak megállás után látható tisztán, hogy érkezik-e vonat

Fotó: Nagy Norbert

Mint azt Etelvári Zoltán elmondta: a Sárbogárd-Székesfehérvár útvonalon többször is megfordult már gyermekeket szállító buszával, és egyre jobban tart a börgöndi vasúti átjárótól. Ugyanis többször találkozott már a szóban forgó problémával, azzal, hogy nem működött a fényjelző készülék. Ugyanakkor olvasónk hangsúlyozta: a fenntartó mellett a közlekedők is nagy veszélyforrást jelentenek ezen a szakaszon, mivel a negyvenes korlátozó táblát rendszeresen figyelmen kívül hagyják, arról nem is beszélve, hogy nem állnak meg a kérdéses, amúgy beláthatatlan részen.

A téma kapcsán megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, ahonnan (rákérdezve a konkrét esetre) egy általános választ kaptunk az illetékesektől: a sorompó meghibásodását általában áramkimaradás okozza.

Levelünkben afelől is érdeklődtünk, hol, miként jelezheti valaki azt, ha nem működő fényjelző készülékkel találkozik; és a szakembereknek mennyi idő áll rendelkezésre a hiba orvoslására.

A völgyben csak megállás után látható tisztán, hogy érkezik-e vonat
Fotós: Nagy Norbert

- A berendezés üzemszerű működését kollégáink folyamatosan felügyelik, hiba esetén azonnal intézkednek a mihamarabbi helyreállításról. A biztonsági műszaki kialakításnak köszönhetően, ha a sorompó a közút felé nem ad fényjelzést (sötét), akkor a mozdonyvezetőket a meghibásodásra a vágány melletti jelzők figyelmeztetik, ezért csökkentett, maximum 15 kilométer per órás sebességgel haladnak át a vonatok, és szükség esetén hangjelzést is adnak figyelemfelhívás céljából. Az előírások és az autóvezetők részéről a KRESZ betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset – kaptuk válaszként.

A szakasz kihasználtságáról azt írták: a Börgönd-Szabadbattyán vonalon a vasúti forgalom ritka. Jellemzően szolgálati járatok és tehervonatok haladnak át rajta, illetve a cukorrépa-szezonban naponta egy-két pár vonat használja. Az útátjáróban a fény- és félsorompó felszerelése óta nem történt baleset – tudtuk meg a MÁV Zrt.-től.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában