2018. szeptember 1.

2017.11.17. 19:55

Több száz Fejér megyei hallgató diplomája ragadt be

Kevesebb mint egy évük van azoknak, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de azóta sem adták le szakdolgozatukat és nem államvizsgáztak.

Szanyi-Nagy Judit

dfd

A 2015-ben meghosszabbított törvényi szabályozás alapján 2018. szeptember 1-jéig szerezhetik meg oklevelüket azok, akik a régi rendszerben kezdték meg tanulmányaikat.

Pontosan kiket érint a törvényi szabályozás?

Azok a hallgatók, akik a felsőoktatásban 2006. szeptember 1-je előtt kezdték tanulmányaikat, a felsőoktatási intézmények által elfogadott tantervi követelmények alapján, a korábbi képesítési követelmények szerint fejezhetik be azt. Ők a főiskolai, illetve egyetemi szintű végzettséget tanúsító oklevelet az 1993. évi felsőoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján szerezhetnek – válaszolták kérdésünkre az Oktatási Hivatal illetékesei.

Tehát a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján azokra vonatkozik a 2018. szeptember 1-jei határidő, akik 1993. szeptember 1. és 2006. szeptember 1. között kezdték el felsőfokú tanulmányaikat, és 2016. szeptember 1-jéig csupán abszolutóriumot (a felsőoktatási tanulmányi kötelezettségek teljesítését igazoló végbizonyítványt) szereztek – tették hozzá.

Mennyien érintettek az országban, a megyében?

Válaszukból az is kiderül, hogy a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) 2017. szeptember 18-ai adatai alapján 15 ezer 486 olyan hagyományos egyetemi vagy főiskolai szintű hallgatói képzés van, amelyen a hallgatók megszerezték az abszolutóriumot, de nem tettek záróvizsgát (korábbi nevén államvizsgát).

Ugyanakkor az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy az előbb megjelölt hallgatói képzések száma nem feltétlenül azonos a hallgatók számával, hiszen egy tanuló akár több képzésben is részt vehet. Mindenesetre a több mint 15 ezer fős létszámból hatszázan rendelkeznek Fejér megyei állandó lakóhellyel – közölték a hivataltól.

Milyen jellegű képzések hallgatói érintettek?

Minden, az 1993. évi törvény alapján megkezdett egyetemi, főiskolai képzés érintett lehet, így az orvostudományi, műszaki, teológiai, agrártudományi és zeneművészeti képzések hallgatói is.

Mik a diplomaszerzési lehetőségek?

Általában évente két záróvizsga időszak van, a tavaszi-nyári és az őszi-téli. Emellett a felsőoktatási intézmények a jogszabályi keretek között saját belső szabályzatukban rendelkeznek a záróvizsga időszakokról és az ehhez kapcsolódó eljárási kérdésekről – részletezték az illetékesek.

Hajdú Csaba, az egyik fehérvári nyelviskola ügyvezetője szerint nem elképzelhetetlen egy év alatt megszerezni a nyelvvizsgát Fotó: Archív

Sok a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diploma

Azok a volt hallgatók, akik sikeres záróvizsgát tettek, és esetükben a diploma (oklevél) kiállításának egyedüli akadálya a nyelvvizsga hiánya, a tanulmányaik megkezdésekor hatályos képzési és kimeneti követelmények szerinti nyelvvizsga bemutatását követően jogosultak oklevelük megszerzésére – a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján határidő nélkül. Az oklevelet az érintett felsőoktatási intézmény a nyelvvizsga bemutatásától számított 30 napon belül köteles kiállítani.

Gyakorlati tapasztalatok a nyelviskolában

Hajdú Csaba, az egyik székesfehérvári nyelviskola ügyvezetője is azt tapasztalja, hogy a diplomák beragadásának legnagyobb részéért a nyelvvizsga hiánya a felelős. Mint azt lapunknak elmondta: sűrűn találkozik olyan munkavállalókkal, akik gyakornokként, alacsonyabb fizetéssel tudnak elhelyezkedni az adott (multinacionális) cégnél, az oklevél meglétének hiánya miatt.

Folyamatosan érkezik a segítség

A Diplomamentő Programot követően újabb segítség érkezik: 2018. január 1-jétől a 35 év alattiak 34 ezer 500 forint támogatást kaphatnak, ha megszerzik közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat. Ezidáig csak az első nyelvvizsga támogatásáról volt szó, ám mint azt Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap bejelentette: a 35 év alattiak akkor is jól járnak, ha egy (vagy akár több), már meglévő nyelvvizsgával rendelkeznek, és újat szeretnének tenni.

Hajdú Csaba azt mondja: a nyelvvizsga egy év alatt megszerezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában