Rejtélyes hívások

2017.12.04. 14:00

Jobb ha nem veszi fel! Ez áll az 50-es, 60-as telefonhívások hátterében!

Az elmúlt napokban többen is azt kérdezgették az interneten: tudja-e bárki, ki áll az 50-es és 60-as körzetszámú hívások hátterében?

Szanyi-Nagy Judit

d

Ha beírjuk a netes keresőbe a 06-50-292-216-os telefonszámot, hamar rájöhetünk: egy (vagy több) tréfa áldozatává váltunk. Van ugyanis egy olyan, bárki számára ingyenesen letölthető telefonos alkalmazás, amellyel vicces, vagy annak mondott hívásokat kezdeményezhetünk a kiválasztott ismerős vagy ismeretlen felé.

A letöltést követően egy lista tárul elénk az alkalmazásban, amely a választható csínyeket mutatja be. Az ártalmatlanabbnak tűnők közül való, ha valakit egy „pizzafutár” szituációval hívunk fel: mondván, fizessen azért az ételért, amit meg sem rendelt. A hívásnál nem a kezdeményező fél van a vonal túloldalán, hanem egy idegen által előre felmondott szöveg hallható (így garantálva, hogy ismerősünk ne jöjjön rá, mi szórakozunk vele).

Az alkalmazás azonban nemcsak amiatt idegesít sokakat, mert kéretlen időpontban, akár éjjel vagy hajnalban is aktiválható a hívás, de azért is, mert bárkinek a telefonszámát beírhatjuk. Ráadásul olyan szituációk is vannak, amelyek szolgáltatókhoz kapcsolódnak. Ilyen az „áramszünet” szituáció, amikor közlik a vonal végén lévővel, hogy szolgáltatóként észrevették, lopja az áramot, ezért lekapcsolják őt a hálózatról. Ezt követően az előre felvett szituációban kijelentik: ahhoz, hogy az áramszolgáltatás továbbra is működjön, fizetnie kell a hívott félnek (amely összeget természetesen nem kell kifizetni senkinek).

Ez utóbbi „tréfás hívás” kapcsán az E.ON Hungária Zrt. közleményt adott ki: a Dunántúlról és a Tiszántúlról egyaránt jelentkeztek panaszosok, akik a fentebb leírt szituációt vázolták az ügyfélszolgálaton.

A vállalatcsoport azonnali vizsgálatot indított, leellenőrizték és megállapították, hogy az adott felhasználóknál nem volt szabálytalan vételezés vagy folyamatban lévő vizsgálat, a megjelölt felhasználási helyeket rendben találták – írták közleményükben.

Ugyanitt bővítették a telefonszámok listáját is: a megkeresések a +36/60-221-626, +36/60-221-627, +36/60-221-628, +36/60-221-614, +36/60-171-120, +36/50-322-216 és a +36/50-292-216-os számokról érkeztek.

Közleményükben azt is kiemelik: fokozott óvatosságra intik a felhasználókat, felhívva a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű hívásokban személyes, illetve felhasználási hellyel kapcsolatos adataikat kérésre se adják meg.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahonnan azt a választ kaptuk: még nem érkezett bejelentés vagy feljelentés a megyéből ilyen témában.

Így, ha 50-es, 60-as számról hívnak bennünket, valószínűleg egy ártalmatlan csíny áldozatai vagyunk. Azt azonban jó tudni, hogy a telefonbeszélgetést a program automatikusan, beleegyezés kérése nélkül rögzíti, és megküldi azt a tréfálkozó ismerősünknek. A felhívás mindenesetre itt is igaz: ne adjuk meg személyes adatainkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában