Három napon át

2017.12.11. 20:57

Újraindult a vörösiszapper – Az elsőrendű vádlottat hallgatják ki

Ártatlannak vallotta magát B. Zoltán, a vörösiszapper elsőrendű vádlottja, akit közel öt órán keresztül hallgatott meg a bíróság a hétfőn megkezdődött megismételt eljárás tárgyalásán.

FMH-információ

s

A per az után indult újra, hogy a Győri Ítélőtábla idén februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék 2016 januárjában hozott elsőfokú, felmentő ítéletét, amely szerint a katasztrófát a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozták, nem a MAL Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága. A per az után indult újra, hogy a Győri Ítélőtábla idén februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék 2016 januárjában hozott elsőfokú, felmentő ítéletét, amely szerint a katasztrófát a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozták, nem a MAL Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

A B. Zoltán és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügy megismételt eljárása az elsőrendű vádlott meghallgatásával kezdődött. A vádhatóság továbbra is a per mind a tizenöt vádlottjával szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

A Németh Miklós bíró vezette tanács családi állapotáról és vagyoni helyzetéről is kérdezte B. Zoltánt, aki a MAL Zrt. vezetője. A vádlott hangsúlyozta, ártatlan a tragédiában, egyúttal részvétét nyilvánította a szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak, együttérzését a sérülteknek és valamennyi károsultnak. – Ha bármit tehettünk volna, hogy elkerüljük a katasztrófát, megtettük volna – fogalmazott. B. Zoltán több tárgyalási napon keresztül tesz vallomást, az ügyészség kérdéseire azonban egyelőre nem válaszol. Vallomásában részletesen beszélt az üzem részlegeiről, a gyártási technológiáról.

A megismételt eljárásban az ügyet első fokon a Győri Törvényszék Németh Miklós vezette tanácsa tárgyalja. Az első három tárgyalási napot a Veszprémi Törvényszéken tartják Fotó: Pesthy Márton

Kiemelte, nem a X-es tározó, hanem az alatta lévő altalaj ment tönkre, ez idézte elő a katasztrófát. Hozzátette, a Torna-patak régi medre a kazettarendszer alatt vonult végig, erről nem volt információjuk. Hangsúlyozta, a belső gyárterületen ötvenezer berendezés működik, amelyekkel soha nem történt baleset. Elmondása szerint ez azért volt így, mert gondosan és szakszerűen üzemeltették azokat. Többször elmondta, a vádiratban szereplő állítások többségét a nyomozati szakban tisztázni lehetett volna, erre azonban nem volt lehetőség. A bíróság kedden és szerdán is B. Zoltánt hallgatja meg.

Mint ismert, a MAL Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. Közel egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százötvenen megsérültek, közülük sokan súlyos és maradandó égési sérüléseket szenvedtek, valamint több száz ház lakhatatlanná vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában