Szörnyű veszteség

2018.01.09. 20:17

A zichyújfalui repülőgép-tragédia nyomában

Mi történhetett a levegőben?

Elekes Gergő

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, tragédia történt hétfőn Zichyújfalu térségében, ahol szántóföldre zuhant egy kisrepülő, melynek 69 éves pilótája a zuhanás következtében a helyszínen azonnal életét vesztette.

A feol.hu információi szerint a pilóta a repülőgépet az éves légi hatósági felülvizsgálata előtt vitte volna Kaposújlakra. Egy ilyen ellenőrzés során a szakemberek megvizsgálják a repülőgépen található üzemidős berendezéseket, azok érvényességét, a motor állapotát, az időszakos ápolás, valamint a repülőhöz tartozó összes dokumentum és engedély meglétét. Ha a vizsgálat során semmilyen fizikai és műszaki hibát nem találnak a légijárművön, a gép egy évre megkapja a légialkalmassági engedélyt.

Információink szerint a pilóta a rossz látási viszonyokra hivatkozva rádión jelezte, hogy megszakítja útját Kaposújlak felé és visszafordul, ám egyelőre ismeretlen okok miatt sosem térhetett vissza a bázisreptérre.

Fotós: Koppán Viktor Dávid

Nem az első eset

Sajnos megyénkben az utóbbi években több légikatasztrófa is bekövetkezett. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása szerint az elmúlt évtizedben Magyarországon a következő halálos kimenetelű kisrepülőgép-balesetek történtek:

2008. október 28. – Lezuhant egy motoros vitorlázó repülőgép Budapesten, a hármashatár-hegyi repülőtéren. A vezető életét vesztette. Az oldtimer repülőgép műrepülésre nem kapott engedélyt, és a pilóta sem rendelkezett műrepülő jogosítással.

2009. július 18. – Dunakeszin, a Ballonvadászat rendezvényen lezuhant egy Zlin 142-es típusú kisrepülőgép. A gép zuhanás közben elsodorta a reptéri biztonsági cég 60 éves munkatársát, aki meghalt. A repülőgép pilótája és a nézők közül egy 12 éves gyerek súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. július 21. – A Fejér megyei Úrhidán kényszerleszállás közben légörvénybe került és a földhöz csapódott egy kisrepülőgép, amellyel oktatórepülést hajtottak végre. A gép pilótája később meghalt.

2009. szeptember 28. – Egy Apollo típusú kisrepülőgép a dunakeszi repülőtértől 100-150 méterre felszállás után a földbe csapódott, a pilóta életét vesztette.

2010. március 28. – A nagykanizsai repülőtéren egy ultrakönnyű kisrepülőgép leszállás közben váratlanul orral a földnek csapódott. A pilóta a helyszínen szörnyethalt.

2010. július 5. – Budapesten, a III. kerületben, a Taliga utca egy üres telkére zuhant egy kisrepülőgép. A balesetben hárman meghaltak.

2010. december 8. – A tököli repülőtérnél felszállás közben lezuhant egy sportrepülőgép, a pilóta meghalt.

2011. január 16. – Eger határában lezuhant egy ultrakönnyű sportgép, a pilóta életét vesztette.

2011. szeptember 4. – A Fejér megyei Újbarok és Szár között lezuhant egy kisrepülőgép.

Fotós: FMH-archív

A gép pilótája a kórházba szállítás után meghalt, a gép két utasának egyike súlyos sérüléseket szenvedett.

2013. szeptember 8. – A földhöz csapódott és kigyulladt egy ultrakönnyű kisrepülőgép a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar és Nagyhegyes-Elep között. A pilóta a helyszínen meghalt.

2014. május 29. – Lezuhant egy kisrepülőgép a Fejér megyei Kisapostagnál, a roncsban két holttestet találtak.

2015. április 9. – Lezuhant egy ultrakönnyű repülőgép a Fejér megyei Úrhidánál, a fedélzetén ketten utaztak.

Fotós: FMH-archív

Az egyik pilóta már a becsapódáskor szörnyethalt, míg a másikat kórházba szállították, pár nappal később azonban ő is életét vesztette.

2016. február 28. – A Tata városhoz tartozó Agostyántól 5 kilométerre lezuhant egy Cessna 152 típusú repülőgép. Az oktatógépen tartózkodó két ember közül a pilótanövendék meghalt, a mellette ülő oktató súlyosan megsérült.

2016. március 25. – A Pest megyei Dány közelében lezuhant egy Tecnam P2002-es típusú kisrepülőgép. A gépen tartózkodó két ember életét vesztette.

2016. szeptember 18. – Gödöllő és Isaszeg között egy Cessna-182-es és egy Piper-28-as kisrepülőgép ütközött össze. Az egyik gépen két felnőtt és egy gyerek utazott, mindhárman szörnyethaltak. A másik gépben csak a pilóta ült, aki életét vesztette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában