Már támadnak a darazsak, szúnyogok

2018.04.28. 15:30

Veszélyes csípések: mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A hirtelen átmenetet – szó szerint – a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg: figyeljünk oda a különböző rovarcsípésekre!

Szanyi-Nagy Judit

A csípés nem játék, allergiás tüneteket válthat ki

Forrás: shutterstock

Szinte azonnal a nyár követte az idei telet. Ez pedig – a hőmérséklet megugrása és a kevésbé hideg tél miatt – nemcsak az embert viseli meg, de az állatok és a növények viselkedését is befolyásolja. A rügyeket bontó gyümölcsfák virágai pillanatok alatt elnyíltak, és már most intenzív harcot folytathatunk a szúnyogokkal, méhekkel és darazsakkal szemben.

Minden bogár rovar

Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar – tartja a mondás. És bár a méhek és a darazsak ugyanúgy rovarnak számítanak, nem árt különbséget tenni közöttük.

– Az élénk sárga és fekete színű darázs nagyobb, mint a méh, utóbbi ráadásul zömökségéről is felismerhető. Talán a darazsaktól érdemes jobban tartani, hiszen azok harciasabbak, fullánkjaikat többször is az emberbe tudják mélyeszteni. Szemben a méhvel, amely csupán egyszer szúr, viszont annak fullánkja – horgos alakja miatt – könnyebben bent szakadhat a megcélzott felületben – mondja Paksi Máté hobbiméhész.

Paksi Máté hobbiméhész Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha megtörténik a baj, a fullánkot mielőbb szedjük ki a bőrünkből, és ügyeljünk arra is, hogy a benne található méregzsákot ne nyomjuk össze. Ehhez elég, ha a bankkártyánk vékonyabb felét elhúzzuk az érintett bőrfelületen, hasonlóan a borotvapengéhez – tanácsolja Máté.

Más csípések

A különbségtétel azért is elengedhetetlen a méh és a darázs között, mert az emberi szervezet az esetek egy részében másként reagál azok csípésére. Mint azt Kocsiscsák Béla háziorvos kiemeli: az orvoslátogatás minden ilyen incidenst követően ajánlott, hiszen az is előfordulhat, hogy a beteg nem tud a meglévő allergiájáról, egyszerűen azért, mert eddig elkerülte a csípéseket.

– A szúnyog-, méh- és darázscsípésekre sok esetben elég, ha antihisztamint alkalmaz a beteg; ezek lehetnek kenőcsök, gélek, tabletták és különféle cseppek. Mellettük a jegelés is hatásos módszer. A csípést követően érdemes figyelni a reakciókat: ha annak helyén napokig tartó, nagy felületű bőrpír, bőrduzzanat alakul ki, ajánlott kivizsgáltatni magunkat, mert elképzelhető, hogy allergiásak vagyunk – javasolja a háziorvos.

Súlyos esetek

Annál, aki fokozottan allergiás, a csípések okozta tünetek erősödnek, sőt, életveszélyesek is lehetnek. Ilyen esetekben röviddel a csípés után nehéz légzés, zsibbadás, viszketés jelentkezhet. Ebben az esetben azonnal értesíteni kell az orvost, mentőt.

– A közelmúltban Dégen történt egy súlyos eset: a páciens nem tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, ám miután bekövetkezett a baj, azonnal jelentkeztek nála a súlyos tünetek. Az életveszélyes állapotban lévő betegnek EpiPen-injekciót adtunk, amely a mentők kiérkezéséig életben tartotta – osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember, megnyugtatólag hozzátéve: egy ilyen injekciót a háziorvos is bármikor felírhat az allergiás beteg számára.

A csípés nem játék, allergiás tüneteket válthat ki
Forrás: shutterstock

A TERMÉSZET ÉS A GYÓGYMÓDOK

A méhek megjelenése leginkább attól függ, milyen kemény telet tudhatunk magunk mögött. Azonban a darazsaknál lényegében mindegy, mennyire volt hideg ez az évszak, azok nagyjából bárhol meghúzzák magukat. Az enyhe tél és a hamar beköszöntő meleg idő számukat kevésbé, inkább a korai megjelenésüket befolyásolta – mondta el Paksi Máté hobbiméhész. A méh- és darázscsípéssel kapcsolatban Kocsiscsák Béla háziorvos kiemelte: az orvostudomány mai állása szerint – bár éveken át bevált – a szakemberek nem ajánlják a kalcium használatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában