92 hivatásos és 35 önkéntes csapat

2018.05.07. 10:30

145 éves a fehérvári tűzoltóság

A székesfehérvári tűzoltóság 145 éves fennállása és Szent Flórián napja alkalmából tűzoltó családi és nyílt napot rendezett a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Fehérvári Tűzoltó Egyesület a Bregyóközi Sportcentrumban.

Borsányi Bea

Szent Flórián napja alkalmából tűzoltónapot tartottak

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az eseményt Farkas Bozsik Gábor, a tűzoltó-parancsnokság tűzoltósági felügyelője nyitotta meg, aki röviden visszatekintett a szervezet 145 éves fennállására is. Elmondta, Fejér megyében elsőként városunkban kezdték megszervezni az önkéntes tűzoltóságot, amelyet végül 1873-ban alapítottak meg Vida Pál és Havranek József vezetésével. A szervezetnek akkor 17 működő, 12 alapító és 376 pártoló tagja volt. A működő tagok önkéntesként vállalták a feladatokat, míg a többiek tagdíj fizetésével járultak hozzá a működéshez. Az 1930-as években fordulat következett be: ekkortól vált kötelezővé a hivatásos tűzoltóság megszervezése országszerte.

Székesfehérváron 1938-ra jött létre a Székesfehérvár Szabad Királyi Város Hivatásos Tűzoltósága. A mai tűzoltólaktanya 1992-ben került átadásra, amelyben a jelenleg 92 fős állomány teljesít szolgálatot, biztosítva ezzel 41 település tűzvédelmét. Mellettük dolgozik a Fehérvári Tűzoltó Egyesület 35 fő önkéntese. Az eseményen az önkormányzat képviseletében részt vett Viza Attila közbiztonsági tanácsnok is. A megnyitó után húszan vehettek át elismerő plakettet, olyanok, akik önként segítik és támogatják a tűzoltóság munkáját. Végül szolgálati jeleket adtak át a kerek évfordulót ünneplő tűzoltóknak. A rendezvény délután nyílt nappá alakult, ahol tartottak többek között roncsvágási és egyéb látványos műszaki mentési és tűzoltási bemutatókat, fellépett Papp Rebeka, a Fehérvár Hangja különdíjasa, valamint a hivatásos tűzoltókból álló Flórián Band.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában