Érettségi 2018

2018.05.09. 06:45

Reméljük, nem számolták el magukat – Pipa került a matek mellé is

Sok helyen előkerült a körző, vonalzó, szögmérő és a négyjegyű függvénytáblázat kedden délelőtt.

Szanyi-Nagy Judit

A cisztercis fiúk (balról: Weidinger Gábor, Kajos Máté, Herkli Levente) mindegyikének kell a jó eredmény matematikából

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Telefonálgatva fel-alá járkáló és kisebb csoportokba tömörülő diákok hada lepte el tegnap tizenegy óra után a Ciszterci Szent István Gimnázium folyosóját. A maturálók a matematikaérettségit tudták le ekkor, érdeklődő kérdéseinkre pedig három fiatal, Herkli Levente, Kajos Máté és Weidinger Gábor felelt.

– Az első rész után kicsit megkönnyebbültem, mert nehezebb feladatokra számítottam. A második rész azonban nagyobb kihívást jelentett – tapasztalataim szerint nemcsak nekem, de a többieknek is – összegezte Kajos Máté. A középszintű matematikaérettségi ugyanis két részből állt. Az első felvonásban egy alapfogalmakat, definíciókat és egyszerű összefüggéseket tömörítő tesztet kellett megoldaniuk a diákoknak 45 perc alatt, míg a második etapban három kötelezően elkészítendő, valamint háromból két választható, tehát összesen öt feladatot kellett megoldaniuk az érettségizőknek 135 percen belül.

A cisztercis fiúk (balról: Weidinger Gábor, Kajos Máté, Herkli Levente) mindegyikének kell a jó eredmény matematikából
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Sokat készültünk, hónapok óta érettségi feladatokat oldottunk meg a tanórákon is – tette hozzá Máté.

A fiúknak főiskolai tanulmányaikhoz is elkél a matematika. Herkli Levente – elmondása szerint – izgatottabb is volt, mint a magyarérettségin, ő Budapesten szeretne mechatronikát tanulni. Weidinger Gábor is hasonló élményekről számol be, a végzős diák villamosmérnöknek készül. Máté a gazdálkodás és menedzsment szakot jelölte meg elsőként, de a vidékfejlesztés és a politika területén is el tudná képzelni magát. A mai történelemérettségitől kevésbé tartanak, mint mondják, az atlasz nagy segítséget jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában