Fontos mérföldkő

2018.06.01. 18:57

Letették a Geológiai és Ökoturisztikai Fogadóközpont alapkövét Gánton

Megtörtént a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumhoz és Földtani tanösvényhez kapcsolódó Geológiai és Ökoturisztikai Fogadóközpont megépítésének elő lépése: péntek délután letették az épület alapkövét.

Borsányi Bea

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A a tervek szerint a 230 négyzetméteres épület a geológiai parkra nyújtana kilátást. A benne megtekinthető interaktív kiállítások bemutatják a parkot, a bauxitbányászatot és a Vértes turisztikai látványosságait.

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Minderre 80 millió forintot fordíthatnak. Az elképzelések szerint a látogatóközpont szakmai igényeket is kiszolgálna.

Ahogy azt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az ünnepségen elmondta, már a kormány előtt van a Pannónia Szíve fejlesztési program, amelyben szerepelnek a gánti fejlesztések is. Amennyiben a terület kiemelt turisztikai központtá válik, úgy további 200 millió forintot fordíthat a geológiai park és a bányamúzeum megújítására. Pataki Attila nyugalmazott főgeológus, aki annak idején szerepet vállalt a geológiai tanösvény kialakításában, ismét az ügy mellé állt. Ahogy fogalmazott: „A magyarországi bauxitbányászat, amely hosszú időn keresztül elismert és értéktermelő ágazat volt, Gánton született. Gánt pedig azon kevés települések egyike, ahol szívből jövően ápolják a bányászati hagyományokat.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában