Nem ez az első eset, hogy baja esett

2018.07.24. 07:15

A mezőszentgyörgyi nagy tölgyfa megmentésén dolgoznak a helyiek

Az Eötvös Károly nevét viselő utca és művelődési ház előtti tér egyik éke a hatalmas tölgyfa. Most ennek megmentésén dolgoznak a helyiek.

Szanyi-Nagy Judit

A fatörmelékek egy részét még most is takarítják, és az eset után is volt áramkimaradás

Fotó: Krista István

Sajnos ez az év sem múlik el viharkárok nélkül: a természet pusztítását lapunk olvasói is több ízben nyomon követhették. Legutóbb a hétvégén Mezőszentgyörgyön okozott károkat az ítéletidő, a heves szél és a jégeső háztetőket, redőnyöket rongált meg, valamint az Eötvös utcában található tölgyfát is „megcsonkította”.

– A vihar a kora esti órákban érkezett, a művelődési ház előtt álló tölgyfa egy része is letört. A fa leszakított egy villanyvezetéket, a környék háztartásai négy-öt órára áram nélkül maradtak – számolt be az esetről Krista István helyi polgárőr-elnök, hozzátéve, az útra hullt fa felszámolásában, az áram helyreállításában a polgárőrség, a tűzoltók, az önkormányzat és az E.On segédkezett.

– Szeretnénk megmenteni a fát, egy hatalmas ereklye számunkra – mondta el megkeresésünkre Berta József polgármester –, de mindenféleképpen szakemberek segítségét kérjük a döntésben. Az önkormányzat képviselő-testülete is tárgyalni fog erről – tette hozzá. Az elöljáró nem mellesleg tegnapi megkeresésünkkor is a helyszínen volt, mint mondta, a fatörmelékek eltávolítása továbbra is folyamatban van. Egyelőre ötször 25 mázsa fát vittek el a helyszínről, később valószínűleg tűzifaként dolgozzák fel

A fatörmelékek egy részét még most is takarítják, és az eset után is volt áramkimaradás
Fotó: Krista István

– Ez egy komoly vis maior helyzet, a lehetőségeink pedig sajnos végesek. A szóban forgó tölgyfa több mint száz éves, s korábban már kitört belőle egy nagyobb darab. Elsősorban önkormányzati forrásból dolgozunk, de próbálunk segítséget szerezni, akár csak egy kosaras kocsi és egy megfelelő szakember képében. Öröm az ürömben, hogy baleset nem történt, és a fa nem a művelődési házra szakadt – hangsúlyozta Berta József, aki abban reménykedik, hogy a jövőben nem csak egy emléktábla jelzi majd a tölgyfa helyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában