A tervek szerint 2023-ra nem raknak már le települési hulladékot

2018.07.06. 07:00

Komoly tervek a Depóniánál – A hulladékból legyen fűtőanyag

A hulladék fűtőanyagként való hasznosítása és a rekultiváció oldhatja meg Székesfehérvár és környéke hulladékproblémáit. Steigerwald Tiborral, a Depónia ügyvezetőjével beszélgettünk.

Majer Tamás

A lerakók hulladékhegyeinek rekultiválását a lerakással egyidejűleg kezdenék el.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Körülbelül húsz évvel ezelőttig a begyűjtött hulladékot elásták a lerakókban, voltaképpen az örökkévalóságnak…

– A 90-es évek közepe tájékán elindult szelektív gyűjtés, amely csökkentette a lerakásra kerülő hulladékot mennyiségét – fogalmazott a szakember, aki az ún. hulladékhierarchia elvének felelevenítésével folytatta. Ennek első pontja a megelőzés.

– Ne váljanak anyagok hulladékká! Ezért egy közszolgáltató leginkább szemléletformálással tehet. Fontos, hogy mindenki gondolja át a maga életvitelét, hogy hogyan tudna kevesebb hulladékot termelni – mondta.

A második lépcső az újrafelhasználás. Ennek lényege, hogy egy terméket, vagy éppen csomagolását – lásd a betétdíjas üvegek – újra ugyanarra a célra használjuk fel.

Steigerwald Tibor, a Depónia ügyvezetője

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az újrafelhasználást követi az újrahasznosítás elve.

– Ebben a szelektív gyűjtésnek és a hulladék válogatásának van nagy szerepe – nyilatkozta a Depónia első embere. Így készülhet például PET palackból termo pulcsi!

Csak ezután következik a sorban a termikus hasznosítás, az égetés.– A hulladékégetésnek Nyugat-Európában több évtizedes hagyománya van. Magyarországon is el fog indulni ennek rendszere – mutatott előre Steigerwald Tibor. Nos, erre valóban nagy szükség van, hiszen: – Nagyjából az összhulladék 40 százaléka nem hasznosítható másképp – érvelt. – Én a hulladékból készült fűtőanyag termikus hasznosítása mellett török pálcát, ez a megoldás – vallja.

A hulladékhierarchia ötödik pontja maga a tárolókban való lerakás.

Fehérváron és a Depóniához tartozó további 63 településen éves szinten 83 ezer tonna hulladék gyűlik össze. Ebből 10 ezer tonna zöld-, s körülbelül 7 ezer tonna szelektív hulladék. Vagyis 60 ezer tonna a vegyes hulladék, amely nagy része, 55 ezer tonna lerakóba kerül. (A többiből már most is fűtőanyag készül.)

A lerakók hulladékhegyeinek rekultiválását a lerakással egyidejűleg kezdenék el.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Várhatóan 2019 év végére, 168 önkormányzat összefogásával megvalósul a Közép-Duna völgyi projekt. Két központja lesz, Fehérváron és Adonyban. Az összes település szelektív hulladékát mi fogjuk válogatni. A vegyes hulladéknak épül egy gépi válogató sor, amely lényegében szétválasztja az égetésre hasznosítható és a lerakásra kerülő hulladékot – magyarázta a szakember.

Becslése szerint ennek révén 2020-tól megfeleződik a lerakásra ítélt hulladék mennyisége.

A 2023-ra időzített cél, hogy egyáltalán ne kerüljön lerakásra települési hulladék! Ehhez a válogatásból visszamaradt földszerű anyaggal kell valamit kezdeni. Ebben a rekultiváció módosított eljárása segíthet. Ennek lényege, hogy a lerakóban összehordott hulladékhegyek rekultiválását nem akkor kezdenék meg, amikor már nincs mód tovább növelni annak méretét, hanem ezt folyamatosan végeznék, a lerakással egyidejűleg.

Sőt, a válogatásból visszamaradt anyag alkalmas tájsebek rendezésére, meglévő bányászati meddőhányók rekultivációjára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában