in memoriam

2018.07.09. 11:54

Elhunyt Dr. Barlay Ödön Szabolcs atya, Székesfehérvár köztiszteletben álló paptanára

Életének 99. esztendejében elhunyt Dr. Barlay Ödön Szabolcs, Székesfehérvár köztiszteletben álló paptanára, irodalom- és egyháztörténész, bölcsész doktor, cserkészvezető, a történelemtudományok kandidátusa - írja az székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ.

ÖKK

Barlay Ödön Szabolcsot 1944. május 17-én Mindszenty József szentelte pappá. 1945 novemberétől a római állami egyetem ösztöndíjasa volt, majd Mindszenty József másodtitkáraként tevékenykedett. A fiatalok „földalatti„ oktatásával foglalkozott, ezért a kommunista diktatúra kitiltotta az ország összes iskolájából, és megfosztotta papi szolgálatától. 1958-ban és 1961-ben államellenes összeesküvés vádjával tartóztatták le, többévnyi börtön után amnesztiával szabadult.

1994 óta Székesfehérváron élt, rubinmiséjét 2014-ben mutatta be a székesfehérvári Ciszterci templomban. Tudományos pályafutása alatt egyház- és irodalomtörténészként számos könyve jelent meg, ő volt Prohászka Ottokár püspök életművének kutatója; a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktorrá avatta 1993-ban. A Reneszánszkutató Csoport, majd 2004-től a Professzorok Batthyány Körének tagja volt. A város Dr. Barlay Ödön Szabolcsnak a közösségért végzett munkáját 2013-ban Pro Civitate díjjal ismerte el.

Székesfehérvár Önkormányzata az elhunyt szeretteinek a város közössége, a volt tanítványok és a hitközség nevében nyilvánítja részvétét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában