Református templom

2018.08.05. 10:30

Csősz: Száz halál után jött az újjászületés

Istentiszteleten emlékezett a helyi közösség a csőszi református templom újjáépítésére, felszentelésére.

Tihanyi Tamás

Gyakorlatilag a gyülekezet tagjai saját kezükkel építették újjá 1948-ban a református templomot. Erre emlékeztek

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hetven esztendeje, 1948. augusztus 1-jén szentelték fel az újjáépített református templomot Csőszön. A második világháború alatt a falu többször gazdát cserélt, háromszor vonult át rajta a front, ádáz harcok helyszíne volt a település. A küzdelmek nem hagyták érintetlenül Csősz egyetlen házát sem, záporoztak az aknák, tombolt az erőszak. A temploma pedig, amelynek tornya az egymást váltogató hadseregek megfi gyelőinek mindenkori kilátója volt, szinte teljesen megsemmisült. A romokká lőtt, bombázott, korábban takaros faluban a háborút követő öt évben sem az elektromos, sem pedig a telefonhálózatot nem állították helyre. Mai szemmel elképzelhetetlenül nehéz körülmények között, de mégis megindult az újjáépítés. Abban a nehéz időszakban, ma már csak a harmadik világban elképzelhető szegénységben fogott össze a falu lakossága. Somogyi István tiszteletes szolgált akkor Csőszön, az ő áldozatos szervező munkájának és a hívek – felekezeti hovatartozástól független – közreműködésének köszönhetően szentelhették fel hetven éve újra Isten házát.

Somogyi István lelkész 1940 és 1950 között élt és dolgozott Csőszön. A vasárnapi ünnepségen arra is emlékeztek, hogy egy évtizedes ottani szolgálatát a lendületes gyülekezeti élet kibontakozása, különösen az ifjúság körében végzett munka jellemezte. A többségében reformátusoknak otthont adó község számos egyházon kívüli eseményének is lelkes kezdeményezője, megbecsült vezetője lett.

Gyakorlatilag a gyülekezet tagjai saját kezükkel építették újjá 1948-ban a református templomot. Erre emlékeztek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Embersége, kitartása a helybéliek számára megnyugvást és vigaszt jelentett. A szakipari munkákon kívül minden mást a gyülekezet

tagjai önként vállalva, ingyen végeztek el. Az építőanyagok beszerzésének, a harangok újraöntésének költségeit és az egyéb kiadásokat az elszegényedett hívek szerény adományain túl két forrásból fedezték: egyrészt a lelkész házaspár által a gyülekezet ifjúságából verbuvált és betanított műkedvelő színjátszó csoport a környéken tartott előadásainak belépődíjaiból, másrészt a lelkipásztor vendég-prédikációin kapott perselypénzből. Így hároméves verejtékes, önfeláldozó munkával a csőszi református gyülekezet 1948 augusztusában büszkén ünnepelhette újjáépített templomának Győry Elemér püspök szolgálatával történt felszentelését. Somogyi István emlékének ápolása érdekében kereste meg a közelmúltban a közösséget a pásztor fia, a Berlinben élő Somogyi Árpád nemzetközi hírű rákkutató, aki korábban eddig már kétszer járt a faluban. A 81 éves tudós szinte állandóan úton van, előadásokat tart a nagyvilágban, de rövidesen ismét Csőszön láthatják majd vendégül.

Somogyi Árpád 1937-ben született Környén, jelenleg a berlini Gesellschaft für Natur-, und Heilkunde tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Szakterülete a farmakológia, toxikológia és a rákkutatás. Számos rangos kitüntetés és szakmai díj birtokosa itthon és külföldön egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában