Gerinces kérdések

2018.09.10. 15:30

A jó testtartás fizikai és lelki jólétet is ad

Csontritkulás, gerincferdülés, gerinccsatorna-szűkület, porckorongsérv, hogy csak néhányat említsünk a leg­gyakrabban előforduló, a gerincet érintő betegségek közül. A tény, hogy ezek egyre több embert és egyre fiatalabb korban érintenek, szoros összefüggésben áll a megváltozott életmódunkkal.

Borsányi Bea

Az irodában is ajánlott ékpárnát és deréktámaszt használni a hátfájás kivédésére Fotó: Shutterstock

Kevés mozgás, stressz, ülőmunka, nem túl egészséges táplálékok. Sokszor, sok helyen és sokat hangoztatott szavak. Mégis úgy tűnik, nem foglalkozunk velük, csak akkor, ha már megvan a baj. Pedig a megelőzés a gerinc – testünk tartóoszlopa, sok szempontból középpontja – egészségének megőrzésében is nagyon fontos. Ezzel kapcsolatosan adott az Életmódinak néhány praktikus tanácsot Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója.

Aki sokat vezet, a rázkódással is megterheli a gerincét

– Manapság sokat ülünk autóban, sőt még rázkódunk is, ami különösen megterhelő a gerinc számára. Annak ellenére, hogy a gyártók kikérik a gerincgyógyászok szakvéleményét, az ülések kialakítása mégsem megfelelő. Az ember belesüpped az ülésbe és szinte fordulni, mozdulni sem tud benne. Ez biztonságtechnikai szempontból nyilván jó, de a hátnak nem. Aki sokat vezet, tegyen egy ékpárnát az ülésre. Ez a megfelelő helyzetbe állítja az ülőcsontot és a medencét, de a csípő túlzott behajlított helyzetét is feloldja. A másik, ami segíthet, a derék és a medencecsont tetejének megtámasztása. Bár a mai autók többségében van a támlába beépített, állítható deréktámasz, de mivel az ülés alját nagyon besüppesztik, nem biztos, hogy az pont oda esik, ahol nekünk kényelmes. Érdemes tehát egy derékpárnát is beszereznünk a gyógyászati segédeszközöket árusító boltban – mondta el az igazgató.

Az irodában is ajánlott ékpárnát és deréktámaszt használni a hátfájás kivédésére Fotó: Shutterstock

Nem csak a sok vezetés, de az ülő- és az állómunka is egyformán káros a gerincre. Az irodában is figyeljünk oda a helyes ülőhelyzetre, és ha nem megfelelő a székünk kialakítása, ott is alkalmazhatjuk az ékpárna–derékpárna kettősét. A módszer nem válik be ugyanakkor mindenkinek, hiszen ahány ember, annyi fajta. Próbálják ki, hogy kényelmesebb, jobb-e az ülés a segédeszközökkel.

– Az ülőmunkát óránként szakítsuk meg és járjunk egyet. Alakítsunk ki erre vonatkozó szokásokat. Például, amikor telefonálunk, menjünk ki a folyosóra és sétáljunk fel-alá, miközben beszélünk. Ha sokat ülünk megszakítás nélkül, az akkor is káros, ha mellette napi szinten mozgunk. Az ülés egyébként a belső szerveinkre is káros hatással van.

Szánjunk magunkra több időt!

Ma már ismert, hogy gyulladásszerű anyagok keletkeznek a vérben, ha sokat ülünk. Ha felállunk, mozgunk egy kicsit, ezek eltűnnek – fűzte tovább a gondolatokat a doktornő. Az is mozgás, ha gyalog járunk munkába, vagy a lépcsőt használjuk a lift helyett. Ha több időt szánunk magunkra, gerinctornára is eljárhatunk. A mozgássort meg is lehet tanulni, így később otthon, egyedül is végezhető. Napi 20-25 perc gerinctorna csodákra képes. Azok az izmok, amelyeket a gyakorlatok során erősítünk, nyújtunk, hálásak lesznek ezért, mi pedig jól fogjuk érezni magunkat. A rendszeres tornát nem csak azért érdemes végezni, hogy fájdalommentesek maradjunk. A gerinc a szépség miatt is fontos. Nehéz szépnek lenni, ha az ember csúnyán tartja magát. Sőt, amikor azt mondjuk valakire, hogy „jó tartása van”, azt jelenti, hogy fizikailag és lelkileg is jól érzi magát az illető. Ezért is érdemes a gerincünkkel törődni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában