Ismerjék meg ezt a halfajt!

2018.10.27. 12:51

Dinnyési tükrösponty – simogatni és kóstolni is lehet

A dinnyési tükröspontyé a főszerep szombaton a Templomkert Hagyományőrző Központban, ahol simogatni épp úgy lehet ezt a különleges halfajtát, mint megismerni az életterét – és természetesen megkóstolni a belőle készült ételeket.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton a dinnyési tükrösponty napját a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltségével és a dinnyési halivadék nevelővel közösen, harmadik alkalommal rendezte meg a dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Azért ez a késői időpont, mert a lehalászás időpontjához közel szerettük volna megrendezni. A cél, hogy e hungarikum listás halfajt, amely Dinnyés egyik nevezetessége, megismertessük a közönséggel – mondta el Ocsenás Katalin szervező a feol.hu-nak, miközben már javában készültek a központ udvarán a halból készült étkek: halászlevek, grillek és egyéb titkos receptből álló finomságok.

A dinnyési tükrösponty életteréről, felhasználási módjairól is megtudhat sok mindent a látogató ezen a programon, sőt, az is kiderül, hogy a maroshegyi tűzoltók milyen különleges módon tudják elkészíteni ezt a puha és ízes húsú, viszonylag nagy termetű halfajtát.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Parázson füstölik és sütik a nyársra fűzött, kettébontott halat – árulta el a szervező. A kemencét is befűtik ilyenkor, amelyben ezúttal a gyerekek is készíthetnek izgalmas-érdekes finomságot: halformájú, halas sós süteményt, mégpedig a Kemencebarátok Egyesülete segítségével. Láng István harmonika szóval szórakoztatja a halas ebédet követően az érdeklődőket, majd pedig előadásokat hallgathatnak meg a jóllakott vendégek a halakról, horgászvizeinkről és Dinnyés közvetlen környezetéről.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekek körében a legnépszerűbb program azért mégiscsak a halsimogató, valamint a Tulipiros Játékműhely halas nosztalgiafotó sarka, ahol halásszá változhat mindenki, aki oda beül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában