kamarai vizsgálat is következhet?

2019.01.03. 07:10

A gázfegyver sem játék

Miért „nincsen rendben”, ha az amúgy biztonsági őrként dolgozó szomszéd éjfél körül gázpisztollyal lövöldözik?

Szanyi-Nagy Judit

Megírtuk: elektronikus levélben kereste szerkesztőségünket egy fehérvári olvasónk, akinek szomszédja szilveszter éjszakáján, éjfél után házából kilépve a teraszon kezdett lövöldözni. Kiderült, az egyébként biztonsági őrként dolgozó férfi „csupán” gázpisztolyt használt, azonban mivel olvasónk nem ismerte fel a használt eszközt, kihívta a rendőröket. Megtudtuk, az illetékesek a férfi ellen lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt hivatalból feljelentést tettek.

„Milyen szabályt sértett a lövöldöző?” – fogalmazódott meg a kérdés, miután az is kitudódott, hogy a lövöldöző férfi engedéllyel rendelkezik.

– Gázpisztolyt rendőrségi engedély birtokában lehet viselni, így értelemszerűen használni is. Az eszköz kezelését azonban meg kell tanulni, vagyis bizonyos esetekben azzal gyakorolni kell, és nem csak akkor használjuk, ha veszélyhelyzet áll fenn. Ám ennek a fegyverhasználatnak is rendeltetésszerűnek kell lennie. Ha ezt valaki megsérti, szabálysértést követ el, a rendőrség pedig jogszerűen indít szabálysértési eljárást – magyarázta kérdésünkre Kummer Ákos ügyvéd. Hozzátette: az engedély megléte nem jogosít fel arra, hogy ennek birtokában másokat zavarjon a fegyvertulajdonos – így az eszköz használata a szóban forgó esetben már nem számított rendeltetésszerűnek.

– A konkrét történés kapcsán nemcsak szabálysértési, de birtokvédelmi kérdések is felmerülhetnek bennünk, a vagyonőri tevékenységre vonatkozó szabályokról nem is beszélve. Hiszen az sem mindegy, kié volt a használt fegyver: a férfié vagy a munkáltatóé? Ha ez utóbbié, akkor a fegyvert egyáltalán nem lehetett volna használni, s így a vagyonőri magatartás szabályainak megsértésével akár még kamarai vizsgálat is következhet – fűzte hozzá a szakértő.

Vezető képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában