2019.06.17. 07:20
A borsó mint süteménytöltelék
Bor is volt, só is (bár ez utóbbiból a zsűri tagjai szerint kevesebb jutott az ételekbe), a legfőbb alapot mégis a zöldborsó adta.
Az ítészek, Sasvári Csilla, Szöllősi Hajni és Boda János a főszervező-ötletgazda Szöllősi Istvánnét is közrefogták Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap
– Kertbarátok vagyunk, így adott volt, hogy valamiféle zöldséget, nem pedig birkát vagy pacalt készítünk. Egy közös munka alkalmával zöldborsópaprikást készítettem a társaságnak, ők pedig nagyon fellelkesültek ettől, hiszen a borsót csak levesben és főzelékként ismerték – válaszolt a rendezvény létrejöttét firtató kérdésünkre Szöllősi Istvánné Irénke, a Székesfehérvári Kertbarátok Egyesületének alelnöke. Azóta már ötödik alkalommal szervezték meg a Borsófesztivált A Szabadművelődés Háza és a városrész képviselőjével közösen.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/3flBJXUncPotGzAfC4wSCkjtPja08iJ4FTd2yYOEBzI/fill/1470/1102/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE5NTg3OGM1ODlmYjQyMzBhZTBlMTkwOTNjNmZlY2E2.jpg)
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap
A Feketehegy–Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarában rendszerint húsz-huszonkét csapat jelenik meg – kihasználva a hely adottságait. A legelső alkalommal még főként levesek és főzelékek készültek a zöldségből, manapság pedig már csülök, csirkemáj, de még aszalt szilva is kerül a borsó mellé. Valaki zöldborsós palacsintát, más tortát készít(ett).
A főztöket háromfős zsűri értékeli, idén Boda János gasztronómus (a zsűri elnöke), Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Szöllősi Hajni blogger, borszakértő vállalta ezt a szerepet.
Finom illatok szálltak a Feketehegy-Szárazréti Borsófesztiválon
A légkör családias, a kóstolás után (hiszen az étkek a közönségdíjért is versenybe szálltak), de az eredményhirdetést megelőzően már vonatozni kezdtek a főként Székesfehérvárról, de amúgy Pusztaszabolcsról és Debrecenből is érkezett vendégek.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/1OqY5y1u7nUiYSvmZ33zZfFsU5RkTsPsDeXMvTMDWDQ/fill/5354/4016/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU5MGMzYjJlMDRhYTQyYzM5MzI0NjczMDI5ZGFjNjJj.jpg)
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap
A legszebb tálalás különdíját a Szív Egyesület csapata kapta, a közönségdíjat magasan a pusztaszabolcsi Borsikák nyerte. Ők a második helyet is bezsebelték! Harmadik helyen a – gyerekekkel együtt főző – Borsókisasszonyok, első helyen a Palotavárosból érkezett Fortuna csapat végzett.