feketehegy-szárazréti borsófesztivál

2019.06.17. 07:20

A borsó mint süteménytöltelék

Bor is volt, só is (bár ez utóbbiból a zsűri tagjai szerint kevesebb jutott az ételekbe), a legfőbb alapot mégis a zöldborsó adta.

Szanyi-Nagy Judit

Az ítészek, Sasvári Csilla, Szöllősi Hajni és Boda János a főszervező-ötletgazda Szöllősi Istvánnét is közrefogták Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

– Kertbarátok vagyunk, így adott volt, hogy valamiféle zöldséget, nem pedig birkát vagy pacalt készítünk. Egy közös munka alkalmával zöldborsópaprikást készítettem a társaságnak, ők pedig nagyon fellelkesültek ettől, hiszen a borsót csak levesben és főzelékként ismerték – válaszolt a rendezvény létrejöttét firtató kérdésünkre Szöllősi Istvánné Irénke, a Székesfehérvári Kertbarátok Egyesületének alelnöke. Azóta már ötödik alkalommal szervezték meg a Borsófesztivált A Szabadművelődés Háza és a városrész képviselőjével közösen.

Az ítészek, Sasvári Csilla, Szöllősi Hajni és Boda János a főszervező-ötletgazda Szöllősi Istvánnét is közrefogták
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Feketehegy–Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarában rendszerint húsz-huszonkét csapat jelenik meg – kihasználva a hely adottságait. A legelső alkalommal még főként levesek és főzelékek készültek a zöldségből, manapság pedig már csülök, csirkemáj, de még aszalt szilva is kerül a borsó mellé. Valaki zöldborsós palacsintát, más tortát készít(ett).

A főztöket háromfős zsűri értékeli, idén Boda János gasztronómus (a zsűri elnöke), Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Szöllősi Hajni blogger, borszakértő vállalta ezt a szerepet.

A légkör családias, a kóstolás után (hiszen az étkek a közönségdíjért is versenybe szálltak), de az eredményhirdetést megelőzően már vonatozni kezdtek a főként Székesfehérvárról, de amúgy Pusztaszabolcsról és Debrecenből is érkezett vendégek.

Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője szerint családias rendezvény ez. Magunk is szemtanúi voltunk!
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A legszebb tálalás különdíját a Szív Egyesület csapata kapta, a közönségdíjat magasan a pusztaszabolcsi Borsikák nyerte. Ők a második helyet is bezsebelték! Harmadik helyen a – gyerekekkel együtt főző – Borsókisasszonyok, első helyen a Palotavárosból érkezett Fortuna csapat végzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában