Csillogtak ott szemek és a hangszerek

2019.06.03. 07:00

Megadták a módját a vértesi faluban a Fejér Megyei Német Nemzetiségi Napnak

A megye valamennyi, német nemzetiségi önkormányzattal rendelkező települése képviseltette magát a kétnyelvű rendezvényen, melyet a nagysátor alatt Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke nyitott meg. Kitüntetésekkel, ajándékokkal, és mivel a Móri Borvidékről van szó, így pár palack borral jutalmazták azokat, akik sokat tettek a közösségért és a német hagyományok életben tartásáért.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megye valamennyi településéről Pusztavámra sereglettek azok, akik számára elengedhetetlenül fontos a német felmenők kultúrája, és mindent elkövetnek, hogy ezek az értékek fenn is maradjanak. A tájháztól indult a menet a főutcán, és egyik csoport bukkant fel a másik után, településük nevét tartva a magasban. A váratlanul tüzes napsütés ellenére is könnyedén táncoltak a legények és a hagyományosan fekete kötényes leányok. A menet élén a megyei német nemzetiségi önkormányzat vezetői, Fuchs János, Fehér Margit, valamint Molnár Krisztián, a Megyei Közgyűlés elnöke és Törő Gábor országgyűlési képviselő állt. Mellettük vonult a helyi fiatalokat összefogó Csordás Mihály is, a Pusztavámi Sportegyesület elnöke.

Közösen éltük meg a boldog pillanatokat és a történelmi drámákat

A menetet a helyi fúvószenekar kísérte, s a hatalmas rendezvénysátorban a móri fúvósok fogadták. A program ünnepi része a magyar és a magyarországi németek himnuszával kezdődött, majd Molnár Krisztián köszöntötte a sátor alatt ülő százakat.

 

Beszédeben kitért arra, hogy mennyire fontos a hagyományőrzés és -ápolás, hiszen összefonódott a magyar és a német nép történelme. Közösen éltük meg a boldog pillanatokat éppúgy, mint a nagy történelmi drámákat, világháborúkat vagy a kitelepítés időszakát.

Fuchs János elnök átadta a „Német nemzetiségért” díjat Bauer Jánosné, Nusi néninek, valamint Szelle Kálmánné Erzsikének. A délután hátralévő részében egymást követték a hagyományőrző csoportok előadásai a színpadon. Utolsóként a Mórról érkező vendégek mutatkoztak be, majd a házigazdák zárták a sort.

Nemcsak a fekete, a fehér kötény is lehet része a német viseletnek, csak kényesebb Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Hagyományos módon utcabálba torkollott a két nyelven ünnepelt nap, hiszen ez a szorgos nemzet nemcsak dolgozni, de mulatni is nagyon tud.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában