Szívesen maradnak

2019.08.26. 07:30

Ösztöndíj jellegű támogatásra is pályázhattak a ráckeresztúri fiatalok

A helyi fiatalok kihasználták a lehetőségeket, s cserébe vállalták, hogy adott ideig nem költöznek el, illetve önkéntes munkát végeznek.

FMH

Az önkormányzat nyár elején tette közzé a Fiatalok helyben maradását támogató ösztönző rendszer című pályázati felhívását. A jelentkezők az önkormányzat által elnyert, uniós forrásból származó, ösztöndíj jellegű támogatásra pályázhattak. A település fiatalsága a lehetőséget maximálisan kihasználta, hiszen a jelentkezési időszak alatt összesen 148 pályázat érkezett be, amelyből nem kevesebb mint 146 nyertes lett – tudtuk meg Szentes-Mabda Katalintól, Ráckeresztúr polgármesterétől.

A pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a pályázati ösztönző folyósításának ideje alatt, azaz legalább egy évig nem költöznek el a településről. Biztató adat, hogy százheten, azaz 73,3 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem csak a kötelező egy éven át, hanem további négy évig nem kívánja megváltoztatni a lakóhelyét. Emellett még további húsz fő vállalt három év helyben lakást, így összesen a pályázók 87 százaléka látta megfelelő alternatívának hosszú távon is a helyben maradást. Ez a vállalás azt is jelenti, hogy a ráckeresztúri fiatalok nagy része örvendetes módon helyben képzeli el a jövőjét, ki tudja használni a település jó környezeti adottságait, erős helybeli kötődésekkel rendelkezik, illetve pozitívan ítéli meg a település jövőképét.

Szintén örvendetes, hogy kilencvennégy fő, azaz a pályázók 64,38 százaléka vállalta, hogy a pályázathoz megkívánt 24 órán túl, összesen 40 órában végez a település javára önkéntes munkát, mert szeretné lakókörnyezetét még szebbé, élhetőbbé tenni.

Szintén a fenti uniós forrásból újul meg a település négylakásos szolgálati társasháza. A felújított lakásokat ugyancsak a célkorosztályba tartozó fiatalok vehetik majd birtokba. A település vezetése reméli, hogy a több mint hetvenmillió forintból kívül-belül megújuló új lakások vonzóak lehetnek egy pályakezdő fiatal számára, ami akár megoldhatja a jelenleg betöltetlen egyik háziorvosi praxis problémáját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában