Heti három nap

2019.09.20. 07:45

Ideiglenesen új helyen az alsószentiváni könyvtár

A tudásra szomjazó helyiek eztán – közel egy éven át – az alsószentiváni közparkban hódolhatnak szenvedélyüknek.

Szanyi-Nagy Judit

Takács Sára könyvtáros (j) lapozgat: Nagy László Csodafiú-szarvas című könyvét is ajándékba kapták Székesfehérvárról

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 19-én hivatalosan is kinyílt az ideiglenes könyvtár fehér ajtaja: a bibliotéka az általános iskolából költözött a volt családsegítő szolgálati épületbe, azért, hogy a katolikus egyház fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmény még bensőségesebb maradhasson, s a köz számára fenntartott könyvtár valóban egy közösségi területen kapjon helyet. A közparkban található narancssárga ház már tíz évvel ezelőtt megépült; szép, csendes környezetben áll. Könyvtárnak ideális.

Takács Sára könyvtáros (j) lapozgat: Nagy László Csodafiú-szarvas című könyvét is ajándékba kapták Székesfehérvárról
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

De még így sem rendezkedhetnek be hosszú időre az épületbe látogatók, hiszen az alsószentiváni könyvtár végleges helyszíne a jelenleg felújítás alatt álló művelődési ház lesz – amely megközelítőleg egy év múlva készül el. Akkor már a megyei Vörösmarty-könyvtárok arculatát is jobban felveszi az intézmény.

Mindehhez tehát a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársai is kapcsolódnak: ugyan a polcokat a helyiek hozták az ideiglenes helyre, s ők is csavarozták fel azokat, a könyveket a nyár folyamán, diákmunka keretében három tanuló osztályozta és rendezgette el, a városi könyvtár dolgozói szakmai támogatást nyújtottak. Például betanították az új könyvtáros kollégát, Takács Sárát (az iskolában az igazgató volt a könyvtáros), s biztosítottak neki egy laptopot is, amin dolgozni tud.

Baráth Barnabás szavalatát Husvéth Imre polgármester és Buriánné Tarró Edit (j) könyvtárigazgató is örömmel hallgatta
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az épületben két könyvtárhelyiség, egy raktár, valamint egy illemhellyel és zuhanyzóval felszerelt mosdó is található. Igazán családbarát – fogalmazott az „átadón” Husvéth Imre polgármester. Az internetet már bevezették, a jövőben pedig asztali számítógépek és tévé érkezése is várható.

– Miután elkészült a művelődési ház, és végleges helyére költözött a könyvtár, ez az épület ismét új funkciót kap: hosszú távon szállóhelyként szeretnénk üzemeltetni – tekintett a jövőbe az elöljáró.

Az épületen kívülre merészkedve elmondható: az odajutás akadálymentesített – a haladást rámpa segíti –, valamint a jövőben ingyenes vezeték nélküli internetes pontokat is létrehoznak a közparkban, miután az önkormányzat (tartaléklistás várakozás után) végül sikeresen pályázott a WiFi4EU uniós pályázaton.

Az ideiglenes könyvtár kedden, csütörtökön és szombaton 16 és 18 óra között várja az olvasókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában