gyásznap

2019.10.07. 07:00

Fejér megyében is megemlékeztek a százhetven éve történt tragédiáról

Százhetven éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 tábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították.

S. Töttő Rita, Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Emlékezés, klasszikus zenével

Ünnepi szívvel, rendhagyó módon emlékeztek az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseire, mártírjaira Gárdonyban vasárnap délután. A polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon Tóth István polgármester beszédében elmondta, attól rendhagyó a megemlékezés módja, hogy klasszikus zenével hajtanak fejet az aradi tizenhármak emléke előtt. A városvezető szerint Magyarországon van hagyománya a térzenének, és igény is mutatkozik erre a művészetre, ezért az Óbudai Danubia Zenekar játszik ez alkalomból az ünnepi színpadon. A következő felszólaló L. Simon László országgyűlési képviselő volt, aki úgy emlékezett vissza, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket, mikor térzenei sorozat szervezésébe kezdtek. Szerencsére Fekete Péter államtitkár unszolta, sőt ostorozta őket a siker érdekében, így megvalósulhattak ezek a koncertek, és most már bizakodók a jövőt illetően is. A kultúráért felelős államtitkár elevenítette fel az ünneplőknek a 19. század derekán zajló, véres eseményeket, megemlítve azt is, hogy a történelemtudomány jelen állása szerint már 16 vagy 17 vértanúról is beszélhetünk. Fekete Péter bízik abban, hogy megvalósul a nagy terv, és az előttünk álló esztendőben minden ötezer fő feletti városban felcsendül a térzene, legalább hetente egyszer. Az ünnepi műsor végén átadták a politikusok a színpadot a zenekarnak, akik megkezdték koncertjüket, melynek címe: Ünnepi szívvel.

A Schweidel családdal emlékeztek a vértanúra

Az aradi vértanúk egyikének kápolnásnyéki kötődésű leszármazottaival és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt emlékezett október 6-án a Halász-kastély előtti keresztnél L. Simon László országgyűlési képviselő. Schweidel József vértanú mellett a megtorlás névtelen áldozataira is emlékeztek. A kápolnásnyéki Halász- kastély előtt álló kereszten három dátum látható – 1853, amikor állították, 1906, amikor először rendbe tették, majd pedig 2015 – a legutóbbi felújítás ideje. Ezt az évet Kirtsch Annamária és Kircsfalusi Katalin – Schweidel József honvédtábornok, aradi vértanú leszármazottainak – Kápolnásnyéken is élő édesanyja már nem érhette meg, de L. Simon László országgyűlési képviselőtől halála előtt még ígéretet vett: remélve, hogy a keresztet nem hagyja elpusztulni. – Ezt betartottuk, ezért is állunk itt ma ennél a keresztnél – fogalmazott az országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója október 6-án, amikor gyertyát gyújtottak és koszorút helyeztek el az emlékműként is álló keresztnél. Schweidel Józsefre, s rajta keresztül az aradi vértanúkon túl azokra az ismeretlen hősökre is emlékeztek, akik még áldozatai voltak az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlásnak. – Nem véletlen azonban, hogy az aradi vértanúk közül őt emeltük ki, hiszen az ő lánya Schweidel Anna, a kápolnásnyéki kastély úrnője volt, a mai vendégeink egyenesági felmenője – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

Fáklyákkal vonultak

Ahogy Fejér több településén, úgy a megyeszékhelyen sem feledkeztek meg sem a szabadságharc és forradalom honvédeiről, sem a 170 éve kivégzett aradi vértanúkról, akik nemcsak áldozatukkal, de életükkel, helytállásukkal is példát mutatnak nekünk és az utánunk következőknek. A rossz idő ellenére sem adta fel egy maroknyi csapat, a Zichy liget sarkán, hogy a hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással emlékezzenek és másokat is emlékeztessenek arra, hogy elődeink mekkora áldozatot hoztak hazánkért. Az égiek is támogatták ezt, az esőből napsütés, majd dupla szivárvány lett az égen, melynek íve alatt vonult Cser-Palkovics András polgármester, több önkormányzati képviselő és néhány megemlékező, piros-fehér- zöld fáklyákkal, végig a Fő utcán, egészen a Hősök teréig. Az ismeretlen katona emlékművénél a gyásznapnak megfelelően, csendesen helyezték el a megemlékezés virágait, majd elénekelték a himnuszt. Bár valamennyi városi vezető jelen volt, beszédet nem mondott senki, hanem néma csendben elhagyták a helyszínt a megjelentek. Így ért véget a 2001 óta nemzeti gyásznappá nyilvánított október hatodika előestéjén a megemlékezés és nem sokkal később az ég is megsiratta a 170 évvel ezelőtti eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában