három új elemmel

2019.11.23. 07:20

Jelentős értékekkel bővült a ráckeresztúri értéktár

A települési értéktár bizottság novemberi ülésén három javaslatról döntött. Az értéktárba nemcsak az épített kincsek kerülhetnek be, hanem a közösségért önzetlenül dolgozók értékteremtő munkája is. Utóbbira példa Németh Mihály tevékenysége, aki több évtizede gyűjti eleink használati eszközeit, kutatja Ráckeresztúr múltját.

Gajdó Ágnes

Axt László és Axt Lászlóné Eötvös Ibolya artistaművészete is bekerült az értékek tárába Fotó: Gajdó Ágnes

Németh Mihály helytörténeti magángyűjteményében számos, őseink által használt eszközt őriz: kaszát, kapát, péklapátot, gyalut, satut, vasvillát. Megtalálhatók nála szíj­gyártó és susztereszközök s nagyanyáink konyhai tárgyai is, például tarkedlisütő, szenes vasaló, fejőpitli, vajköpülő. A gyűjtemény legérdekesebb darabja a palackba zárt Kálvária, melyet Csankovics István készített száznegyven esztendővel ezelőtt.

A gyűjtemény legérdekesebbje a palackba zárt Kálvária
Fotó: Herkli Antal

Bekerült az értéktárba a két Axt – Axt László és Axt Lászlóné Eötvös Ibolya – artistaművészete is. A házaspár húsz éve mondott búcsút a porondnak, s költözött a településre.

Németh Mihály nagy gondossággal őrzi őseink használati tárgyait
Fotó: Herkli Antal

Otthonukban sok-sok fotó s a cirkusz világát idéző tárgy látható. A Jászai Mari-díjas Axt László idén magas állami kitüntetésben részesült, március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át a magyar cirkuszművészet népszerűsítését, hagyományainak megőrzését szolgáló művészi munkája elismeréseként. Ibolya a mai napig szoros kapcsolatban áll a hazai és nemzetközi társulatokkal mint közvetítő. Egyik ráckeresztúri tanítványa, az apró termetű Szentes Anita jelenleg a világhírű Cirque du Soleil társulat állandó tagja.

Axt László és Axt Lászlóné Eötvös Ibolya artistaművészete is bekerült az értékek tárába
Fotó: Gajdó Ágnes

A harmadik javaslat, amit a bizottság tagjai elfogadtak, a 11–11–11 megemlékezésről szól. Ráckeresztúron már hatodik alkalommal szerveztek gyertyagyújtást november 11-én 11 óra 11 perckor. Ilyenkor az első világháborús hősi emlékműnél gyújtanak gyertyát, mécsest mindazok, akik szívükön viselik a múlt emlékeinek felkutatását és megőrzését, s akiknek fontos, hogy ne merüljön feledésbe a harctereken maradt, megsebesült vagy fogságba esett ráckeresztúri katonák emléke.

A bizottság az elkövetkező hónapok feladataként a már folyamatban lévő kutatások alapján további értékek felvételét és felkutatását jelölte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában