Március óta tartottak a munkálatok

2019.11.25. 14:00

Megújult a pákozdiak temploma

Fejér megye talán egyik legrégebbi temploma a pákozdi, amely jelentős támogatásnak köszönhetően újulhatott meg. Kicsi, de erős, összetartó közösség a pákozdi egyházközségé, amelynek épüléséhez a megújult templom is hozzájárul, fogalmazott Kardos Péter református lelkipásztor.

S. Töttő Rita

A szalagátvágás ünnepi pillanata

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pákozdi templom a feljegyzések szerint 1713-ban épült, így mondhatni, Fejér megye egyik legrégibb református temploma.

Lényegesen kisebb volt kezdetben, több átalakításon esett át az évszázadok folyamán és a torony is később épült hozzá. Az idei évben kerülhetett sor az elmúlt száz év legjelentősebb felújítására, melynek fedezete – jelentős állami támogatással – az egyházkerülettől érkezett 40 millió forint értékben. Nagyon sok önkéntes is részt vett a felújításban, nemcsak reformátusok, de katolikusok is – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Kardos Péter pákozdi református lelkipásztor.

A felújítási munkálatok márciustól egészen mostanáig tartottak

Az utolsó simítások befejeztével pedig vasárnap hálaadó istentiszteletet tartott a közösség a megújult templomban, ahol Hajdú Szabolcs, a vértesaljai egyházmegye esperese hirdetett igét, műsorral pedig a hAngelika Kamarakórus készült.

Felújították a tetőt, a szarufákat részben, a léceket és a héjazatot teljes egészében kicserélték.

A szalagátvágás ünnepi pillanata
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A födémet megerősítették, a villanyhálózatot pedig teljesen kicseréltették, mert nagyon régi, tűzveszélyes volt. Új világítást és – néhány kivételtől eltekintve – új padokat, burkolatokat kapott a belső tér, továbbá padfűtéssel egészítették ki a rendszert.

A pákozdi kicsi-közepes nagyságú gyülekezet, erőssége az úgynevezett házaspárkör, ami 10 éve működik, reformátusok és katolikusok együtt vesznek részt rajta. Minden héten találkoznak, s mivel egyre népszerűbb, ezért egyre többen is vannak.

Ma már – mondta a lelkipásztor – olyan sok gyermek is érkezik az alkalmak során, hogy külön felvigyázót kellett hozzájuk kérni. Gyereknevelési, bibliai témák, a családi élet örömei és bánatai kerülnek szóba a találkozókon, nyaranta pedig legalább egy hétvégén együtt nyaralnak.

Hálaadó istentiszteleten köszönték meg a pákozdiak azt, hogy megújulhatott a templomuk
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gyülekezet tehát folyamatosan építkezik – lelkileg is –, amelyben nagy segítség az épület, a templom megújulása is

Ám – üzent a lelkipásztor az istentiszteleten is a közösségnek – a fizikai építkezésen túl újult erővel kell a lelki építkezésre is gondolni, amelyhez pedig összefogásra van szükség.

Hangsúlyozta: a megújult épület ugyanis önmagában nem lehet cél, hanem csupán eszköz ahhoz, hogy még jobban épüljön a közösség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában