Megfelelő mederben

2020.02.25. 07:10

Átadták a móri szőlőhegyről zúduló vizek árokrendszerét

Megzabolázzák a móri Vén-hegyről lerohanó csapadékvizet, amely gyakran iszaplavinákat indított eddig a város ellen. A régi pincéket, présházakat is védi a beruházás.

Palocsai Jenő

Nettó 185 millió forintból készült el a Mór számos ingatlanát védő vízelvezető rendszer Fotó: Hrubos Zsolt

Fotó: Picasa

A viharos széllel dacolva adták át hétfőn délelőtt azt az árokrendszert, amely a magas és meredek Vén-hegyről a Zrínyi Miklós, a Hársfa, a Pince és az Ezerjó utca által határolt területre eső csapadék elvezetését szolgálja.

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet, hiszen a beruházáshoz jelentős forrást biztosított az általa vezetett testület.

A megyei elnök felhívta a megjelent érdeklődők figyelmét a festői tájra, de arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt idők folyamán a csapadékvíz többször okozott káreseményt a területen, ezért volt fontos az árokrendszer kialakítása. Molnár azt is hozzátette, hogy a nettó 185 milliós beruházáshoz 115 millió forintot biz­tosított a megye, a többit pedig a móri önkormányzat tette hozzá.

Nettó 185 millió forintból készült el a Mór számos ingatlanát védő vízelvezető rendszer
Fotó: Hrubos Zsolt

A most átadott beruházás egyébként egyike az utolsó megye által támogatott projekteknek ebben a fejlesztési ciklusban. Még van pár Mórt érintő támogatási kérelem, többek között a Zöld Város és a Lamberg-pince felújítása és hasznosítása. Ezekről a héten dönt a megyei közgyűlés.

Czahez Gábor alpolgármester is segített átvágni a nemzetiszín szalagot Törő Gábor országgyűlési képviselőnek és Molnár Krisztiánnak. Fenesi András a város képviseletében zöld és sárga kislapátokat adott át az avatásban részt vevőknek, hogy tovább tudják kutatni a forrásokat a 2020 után induló újabb fejlesztési időszakban. Pár gereblye is gazdára talált, amivel Fenesi szerint el lehet simítani a nézeteltéréseket.

Zárásképpen a megjelentek között tombolasorsolás volt, amelyen esővízgyűjtő edényeket, lapátokat és kerti seprűket nyertek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában