Koronavírus Fejérben

2020.03.17. 20:00

Gőzerővel zajlik az átállás a megyei egyházaknál is

A veszélyhelyzet kihirdetése óta az egyházak mindegyike szabályozta valamilyen módon a közösségi találkozásaik és szertartásaik rendjét.

Sági Zoltán

Plakát egy templomajtóban. Az egyházak szerint egymás egészségének megóvása lelkiismereti kötelesség Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye felelősségre és körültekintésre int a templomba járással kapcsolatban. Ezzel együtt a templomokat mint a lelki feltöltődés és imádság helyeit nem zárják be, inkább elősegítik a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést. Várható online miseközvetítés és szabadtéri szentmise is. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tizenegy további tag­egyház nevében hétfőn az M1 reggeli műsorában foglalta össze a megváltozott helyzet intézkedéseit. Eszerint az ortodox, a református, a baptista, a pünkösdi és a metodista egyházakban 100 főnél kisebb létszámú istentiszteleteket tartanak, míg az evangélikus egyházban virágvasárnapig nem lesz nyilvános, csupán online istentisztelet. A kormányzati döntéseknek összességében mindegyik egyház igyekszik megfelelni.

Plakát egy templomajtóban. Az egyházak szerint egymás egészségének megóvása lelkiismereti kötelesség
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint Ugrits Tamás iroda­igazgatótól megtudtuk, a szé­kesfehérvári római katolikus egyházmegye fenntartásában 18 oktatási-nevelési intézmény működik, közülük három óvoda. A járványügyi veszélyhelyzet iskolákat érintő rendelkezése után az Egyházmegyei Hivatal megbeszélést tartott az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság munkatársaival, és a hétvégén – az informatikus munkatársak és az intézmények vezetői segítségével – a lehetőségeiket online felmérték, és megoldási terveket dolgoztak ki. Az iskoláktól beérkezett eddigi információk szerint az intézmények az egyházmegye segítségével meg tudják oldani a digitális oktatásra való átállást, ami néhány napot még igénybe fog venni. Az irodaigazgató hétfőn reggel személyesen járt a székesfehérvári Szent Imre Iskola és Óvoda intézményében, ahol reggel nyolc órától kezdve a pedagógusok az igazgató vezetésével az informatikai teremben kezdték meg a digitális oktatás feltételeinek megteremtését. – Tapasztalatom szerint pedagógusaink ebben a váratlan, szokatlan helyzetben is elkötelezetten és felelősen megtesznek mindent tanulóink oktatása érdekében – zárta összefoglalóját Ugrits Tamás.

Értesüléseink szerint Fejér megye más egyházak, így a református és a baptista kö­zösségek fenntartásában működő iskoláiban is gőzerővel zajlik a digitális tanrendre való átállás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában