Nincsen két egyforma előadás

2020.06.05. 17:30

Csíki Versünnep: A pázmándi általános iskolából ezúttal két fiatalra szavazhatnak az interneten

Ugyanazt a verset mind különbözőképpen mondanák el – született meg a konszenzus a három fiatal között.

Szanyi-Nagy Judit

Ádám alatt Zsombor és Lotti – mindhárman megmérettetik magukat a versünnepen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Varga Lotti, Szendrei Ádám és Zámbó Zsombor a pázmándi Szent Gellért Általános Iskola tanulói. A hölgy ötödik, a fiúk hatodik osztályosok. Közös bennük, hogy mindannyian kedvelik az irodalmat, a verseket, s ha tehetik – tanáraik, szüleik biztatására, valamint lelkesedésből –, versenyeken is indulnak. Legutóbb a 2013-ban a Székesfehérvári Versünnep mintájára Székelyföldön életre hívott Csíki Versünnepre neveztek. Mindannyian első alkalommal, irodalom-tanárnőjük biztatására.

A tordasi Lotti alapvetően nagy irodalomkedvelő; első osztályba járt, amikor ezen a területen először megmérette magát. Esetében nem ritkák a második, harmadik helyezések, illetve a megyeszékhelyen megrendezett Fejér Megyei Vörösmarty Mihály Szavalóversenyen a közelmúltban a felsősök között szintén „bronzérmet” szerzett. Emellett táncol.

A pázmándi Ádám ugyancsak kiskora óta érdeklődik az irodalom és a történelem iránt. Tanárnője biztatására igyekszik a lehető legtöbb színvonalas versenyhelyre eljutni: így járt már Székesfehérváron, Nagyatádon és ezért nevezett a Csíki Versünnepre is.

Az ugyancsak helyi Zsombort a természetismeret és a történelem is érdekli, a versek mellett pedig szívesen mond meséket is. Ádámmal, illetve további két iskolatársával, Kristóffal és Mátéval még Bécsbe is ellátogattak, hogy egy mesemondó versenyen részt vegyenek – ott Zsombor különdíjat szerzett.

A Csíki Versünnep közösségi oldalán Lotti és Ádám videóját tekinthetik meg, Zsombor lecsúszott a június 8-áig tartó közönségszavazásról.

– Hozzám a drámai versek állnak a legközelebb. Éppen ezért a versenyre Vörösmarty Mihály A pókfi és szúnyog című versével készültem: a történet szerint a pók hálójába beleakad a szúnyog, amely ebbe bele is hal – magyarázza a lány.

– Alapvetően a természetközelibb verseket választom – csatlakozik a beszélgetéshez Ádám. – A versünnepre Vörösmarty Mihály Rossz bor című művét tanultam meg. Ebben Ménes természeti adottságai jelennek meg – fejtegeti.

Ádám alatt Zsombor és Lotti – mindhárman megmérettetik magukat a versünnepen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fiatalok mindegyike igyekszik alaposan elsajátítani egy-egy költeményt. A kiválasztáskor figyelnek a mű hosszúságára és nyelvezetére – utóbbi kifejezetten meg tudja nehezíteni a dolgukat. Lottinak például rendszerint az édesanyja segít elmagyarázni az ismeretlen szavakat. A költeményeket aztán mindnyájan versszakról versszakra haladva tanulják meg.

– A verseket nem szabad átkölteni, azokat úgy kell elmondani, szóról szóra, ahogyan az író megírta. A mese más műfaj: hozzárakhatunk vagy éppen elvehetünk belőle egy keveset, ettől lesz szép – hangsúlyozza Ádám.

Videót mindhárom fiatal készített, hiszen a karantén idején csak így lehetett nevezni az idei megmérettetésre. Lotti elmondása alapján furcsán érezte magát a felvétel közben: szerinte nem sikerült annyira átadnia a vers üzenetét videón keresztül, mintha a zsűri és a közönség szemtől szemben látta volna.

Mindenesetre ügyelt a teljes összhangra: csinos öltözetbe bújt, s a téma miatt a szabad teret választotta. Zsombor számára is új volt a videós megoldás, éppen ezért a szavalatot nem csak egy eszközzel rögzítették, hogy ha bármi történne, legyen egy másik változat is. A fiú is rendszeresen odafigyel az öltözékére: előfordult már, hogy egy lázadó stílusú verset szavalt, ahhoz rövid ujjú, fehér inget húzott, míg egy komolyabb hangvételű műnél hosszú ujjú, kék inget és nyakkendőt viselt. Ádám a környezeti tényezőket emelte ki további nehézségként: videójában egy szabadtéri kályha szolgáltatta a hátteret, amelyhez néha-néha befújt a szél és a falevelek is beeshettek.

A versenytársak videói közül néhányat szemléztek csupán. Tudják, a legjobbak győzhetnek, ők reménykednek ebben. Az eredményeket jú­nius 12-én hirdetik ki online.

S hogy miért szavalnak a fiatalok? Lotti az érzéseit fejezi ki a versekkel. Zsombor azért áll ki a közönség elé, hogy egy-egy mű másokhoz is eljuthasson, miközben biztos abban: ugyanazt a verset mindenki másképpen adja elő.

– Két ugyanolyan előadás nincsen – erősíti meg Zsombort Ádám. – Egy produkcióból érezni lehet, hogy az előadó szereti-e és érti-e a verset – fűzi hozzá a fiú.

Saját tapasztalataik alapján kortársaik, osztálytársaik fogadtatása vegyes a versek iránt, ám a három diák mindegyike örül annak, hogy ha a Csíki Versünnephez hasonló versenyekre jár, ugyanolyan verskedvelő fiatalokkal találkozik, mint ő maga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában