jövőre készül el

2020.06.10. 14:00

Folyamatban vannak, de csúsznak a munkálatok Csákváron

Javában zajlik a szennyvízberuházás a városban, amely régi adóssága Csákvárnak. A pályázati támogatásból készülő bővítésnek köszönhetően nagyjából megduplázódik a csatornahálózat hossza, és közel kétszeresére nő a rácsatlakozó háztartások száma.

Borsányi Bea

A gerincvezeték lefektetése miatti süllyedést helyre kell hozni Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A beruházás mintegy 2,5 milliárd forintos költségét teljes mértékben az állam biztosítja. A 2018 novemberében indított projekt, amelynek konkrét munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek meg, kiterjed az 1981-ben épült szennyvíztisztító telep bővítésére és korszerűsítésére, 830 új házi bekötésre, közel 19300 méter vezeték, valamint több átemelő építésére.

Nemcsak a hálózat hossza, de a házi rákötések száma is nő

Jelenleg egyébként 1341 háztartás használja a meglévő, mintegy 19 kilométer hosszú szennyvízhálózatot a településen. A munka lezárását eredetileg 2020. november 30-ra tűzték ki, ám több előre látható ok miatt is csúszik a befejezés, tudta meg lapunk Illés Szabolcs polgármestertől. A koronavírus miatti járványhelyzeten felül ilyen volt például a Luther utcában fellelt római kori lelet, amelyet a munka folytatása előtt – ahogy arról a Hírlap is beszámolt – a lehetőségekhez mérten feltártak a Fejér Megyei Múzeum munkatársai. A csatornaberuházás befejezésének új határideje most 2021 augusztusa.

A gerincvezeték lefektetése miatti süllyedést helyre kell hozni Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A településre Zámoly irányából vezető Széchenyi út elején jelenleg folyó munka már a 8126-os út felújításának folytatásához kapcsolódik. Ezen a szakaszon tavaly ősszel fektették le a szennyvízhálózat gerincvezetékét, de az út azon a részen megsüllyedt, a felújítás előtt azt helyre kell hozni. Ha minden a tervek szerint halad, úgy a 8126-os út felújításának harmadik és egyelőre befejező üteme, amely a Szabadság térig tart, június közepén indul. Idén év elején szó volt arról is, hogy a terület országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán kéri a kormány támogatását, hogy megtörténhessen az út teljes felújítása egészen a felcsúti körforgalomig, ám ezzel kapcsolatban – azon túl, hogy a tervezés elindult – még nincsenek konkrét információk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában