Koronavírus Fejérben

2020.06.29. 07:15

Miként élték meg a polgárőrök az elmúlt időszakot, mi a jövő?

Noha rendezvények biztosításában nem tudtak segédkezni, polgárőrként így is figyeltek a helyiekre a mezőszentgyörgyiek.

Szanyi-Nagy Judit

A mezőszentgyörgyi rendezvények biztosításában fiatal polgárőrök is segíteni szokták a régebb óta fiatalokat Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Miután a különleges jogrend – a vírussal kapcsolatos veszélyhelyzet – hatályba lépett, a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület tagjai az önkormányzat és a rendőrség illetékeseivel közösen szervezték meg a napi feladatokat: segítették az időseket és az egyedülállókat, főleg a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, valamint a kezdeti időszakban a melegétel-szállításban. – Mezőszentgyörgyön 80 százalékban együttműködőek voltak az emberek: a megfelelő magatartást tanúsították. A veszélyhelyzet vége felé sokalltak be érezhetően, azért, mert visszavágytak a régi hétköznapokba – értékelt Krista István, a szervezet elnöke. Az eltelt három hónap alatt hetven alkalommal voltak kint, terepen, s összességében közel háromszáz órát dolgoztak.

A mezőszentgyörgyi rendezvények biztosításában fiatal polgárőrök
is segíteni szokták a régebb óta fiatalokat Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ez csak a vírushelyzet kapcsán kialakult feladatokat jelentette, ebbe a rendőrséggel közös szolgálatot és az általános polgárőrfeladatokat – például éjszakai szolgálat – nem számolták bele. Eközben pedig folyamatosan ügyeltek arra, hogy a dezinformációt elkerüljék, s hivatalos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. A többi között a közösségi oldalakon, valamint a településen, plakátok formájában. Június közepe óta azonban már ők is visszatértek a rendes kerékvágásba: általános feladatokat látnak el, képviselik a közbiztonság érdekeit, járőrszolgálatot tartanak bel- és külterületen egyaránt. Jelenleg 38 taggal működnek, a veszélyhelyzet idején 16-an voltak aktívak, szolgálták a közt. Krista István – akit május elején a Fejér Megyei Polgárőrszövetség elnökségi tagjává is választottak – elmondta: számukra az egyik legfájóbb pont a Huszka Gergely Rendvédelmi Tábor és a falubeli, megszokott, hagyományos rendezvények elmaradása volt. Remélik a szebb jövőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában