Koronavírus Fejérben

2020.08.06. 14:45

Több rendezvénytől is „visszakozott” az Enyingi Borkedvelők Rendje

Jó a szőlőművelés helyzete, értékelik a munkát, a háttérben pedig továbbra is szervezkednek.

Szanyi-Nagy Judit

Pallag Mihály borlovag, elnök elmondta: a rendezvények tekintetében folyamatosan zajlik a háttérmunka Fotó: PT (FMH-archív)

Mivel a borrendben sok idős tagtársat számlálhatnak, a vezetőség úgy döntött, a kijárási korlátozás idején követi az önkormányzati elveket: személyesen gyűlést nem tartottak, de e-mailben, online folyamatosan kommunikáltak egymással. Ez az állapot lényegében most is tart, annyi különbséggel, hogy augusztus 20-a környékére egy öreghegyi éjszakai programot, szeptember végére egy, az ovisokkal közös szüreti felvonulást, október 17-ére pedig szüreti bált terveznek-szerveznek a borkedvelők.

– Jelenleg huszonhárom-­huszonnégy taggal működik a rend. A fiatal korosztály egyértelműen hiányzik, már csak az aktivitásból is jól látható, hogy nálunk elsősorban a kicsit korosabb korosztály tagjai tevékenykednek – válaszolta megkeresésünkre Pallag Mihály borlovag, elnök, nagymester, alapító tag.

Pallag Mihály (b) borlovag, elnök elmondta: a rendezvények tekintetében
folyamatosan zajlik a háttérmunka Fotó: PT (FMH-archív)

Ugyanő azt is elmondta: Enyingen kifejezetten jó a szőlőművelés helyzete, amelyhez – reményeik szerint – az öt évvel ezelőtt útjára indított „kiértékelési rendszer” is hozzájárul. Ennek keretében minden évben kihirdetik a legszebb szőlőbirtokot, úgy, hogy a bírák a nyár folyamán több alkalommal, szúrópróbaszerűen ellenőrzik az öreghegyi szőlők művelését, gondozását, ápolását, mind szakmai, mind küllemi szempontok alapján. Ilyenkor a zsűritagok a birtokra nem mennek, az értékelést kizárólag a közlekedésre használt útról végzik.

– A „verseny” szeptember 1-jéig tart, az eredményeket várhatóan októberben közöljük, akkor oklevéllel, valamint egy balatonaligai szponzorunk jóvoltából szőlőoltványokkal díjazzuk a kiemelkedően teljesítő gazdákat – értesültünk az elnöktől. Tőle tudjuk: a verseny idejének meghatározásakor azt is figyelembe vették, mely szőlőfajták mikor érnek be. Ennek oka, hogy a már beérett példányok kezdenek elszáradni, s azokat nem kell olyan gondosan őrizni-félteni a kisebb-nagyobb károktól – például a szüreti időszakban a peronoszpórától, mert a fürtök már nem mennek tönkre –, tehát ekkori kinézetük teljesen mást mutat, mint amilyen az „fénykorukban” volt. A sok előkészület pedig hamarosan beérik: az öreghegyi gazdák várhatják az elkövetkező rendezvényeket és az értékelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában