Hozhatták a szatyrot is

2020.08.09. 14:02

Kézműves- és őstermelői vásárt rendeztek Pákozdon

Kézművesekkel, árusokkal telt meg szombaton a helyi Kultúra Házának kertje, ahol a vásár látogatói a rekkenő hőségben legalább annyira keresték az árnyékot, mint a legfinomabb, legszemrevalóbb portékát. Harmadszorra rendezték meg az eseményt, amelyre főként a Velencei-tó környékének őstermelőit, étel- és italkészítő mestereit várták, s majdnem félszázan éltek is a lehetőséggel, hiszen a járvány miatt megfogyatkoztak az olyan alkalmak, amikor találkozhattak vendégeikkel. Limonádé és fröccsterasz, kenyérlángos és sajt, mindenféle földi jó sorakozott az asztalokon. A színpadon néptáncos és más produkciók szórakoztatták a falu látogatóit, akiket később könnyű zápor zavart az ernyők alá.

Tihanyi Tamás

Másodszor ültettek el ünnepélyes külsőséges mellett fát az eseménynek helyt adó Kultúra Háza kertjében, ahol ezúttal Pikó Zoltán alpolgármester ragadott a kezébe lapátot. Nem ez lesz az utolsó faültetés, ősszel még egy csemetét szeretnének elhelyezni, majd jövőre folytatnák a zöldesítő akciót.

– Mindenképpen hagyományteremtőnek szántuk ezt az eseményt, s úgy tűnik, bejött a számításunk – mondta Pikó Zoltán. Szóba került egy fejlesztés, aminek a végén mindenki csak örülhet. – Elkezdtük a művelődési létesítmény rendbehozását, s ennek lesz része az is, hogy idővel a mára kiöregedett, elpusztult fákat fiatal csemetékre cseréljük az udvaron.

A Kultúra Házának keresztelt művelődési intézmény állapota régi seb Pákozd testén. A külsejét ugyan már sikerült rendbe hozni, de a tető javításra szorul, mint ahogyan az épület gépészete is. Legutóbb a vizesblokk felújítását kezdték el, ennek folytatása van napirenden. De újjá kell varázsolni a színháztermet és az öltözőket is, hiszen ma még enyhén szólva szegényes körülmények között fogadhatják az érkező vendégművészeket, fellépőket.

Az épület szomszédságában pedig egy új tér kialakítása fejeződik be rövidesen, oda már csak egy fából készült mászókát várnak a gyerekek örömére.

– Úgy tervezzük, hogy augusztusban átadjuk a teret, addig is sűrűn öntözzük a frissen ültetett növényeket, hogy kibírják ezt a nagy meleget – folytatta az alpolgármester. – Próbálunk egy kicsit mindent jobban csinálni, mint az korábban történt, megteremtve annak a feltételeit, hogy évről évre fejlődjön a település.

A „Hozd a szatyrod is!” elnevezésű őstermelői vásár szervezője, Janicska Judit még a tombola előtt számolt be arról, hogy gyermekrajz pályázatot hirdettek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témáját meghatározva az ifjú művészpalántáknak. Butola Dorka, Szalay Linett és Szabó Zselyke lettek a győztesek, Rácz Alexandra, Handler Attila és Handler Brigitta pedig különdíjat kapott.

A járvány miatt az utóbbi időben előtérbe kerültek azok az események, amelyek kisebb létszámmal még biztonsággal megrendezhetőek, hazai környezetben nyújtanak kikapcsolódást, idéznek magyaros ízeket és hangulatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában