Koronavírus Fejérben

2020.09.07. 07:20

Becsöngettek: újra toppannak a kis talpacskák Iváncsán

Sajnos megérkezett a koronavírus második hulláma, így a megfelelő egészségügyi előírások betartása kiemelkedően fontos. Így van ezzel Besenyei Andrea is, aki táncos szülők gyermekeként oktatja vidám hangulatban a kicsiket.

Kecskés Zoltán

Gyerekzsivaj és vidámság tölti meg Besenyei Andrea Toppantó és néptáncóráit Fotó: Bősze András

12 éve foglalkozik gyerekekkel, és rengeteg kis talpacska toppantott már együtt vele bölcsődei, óvodai, iskolai csoportjaiban, és megannyi játékos, éneklős, zenés percet töltöttek el együtt a családokkal. Az évnyitók után az ő foglalkozásai, táncórái is elkezdődtek a különböző intézményekben, köztük a Fejér megyeiekben is.

Élete a néptánc, amit játékosan igyekszik átadni

– Szeptember 2-án számomra is becsengettek, amit már nagyon vártam. Bár a digitális oktatás alatt is igyekeztem a lehető legjobb módszereket kiválasztani, mégis azt gondolom, hogy a fizikai találkozás mindennél többet jelent. Természetesen igyekszem betartatni az előírásokat, de nem könnyű. Mozgásos órán például a 1,5 méteres távolságtartás elég érdekesen hangzik, de nem kivitelezhetetlen. Jelenleg sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek az egyéni mozgás- és kompetenciafejlesztésre. Minden feladat, játék és az órák nagy része erre épül, felhasználva a játék- és élménypedagógiai eszköztáramat, természetesen előtérbe helyezve a gyerekek életkori sajátosságait. Mindenesetre bízom benne, hogy nem fog ez sokáig tartani. Hiszen a kultúránk alapja az összetartozás és a közösségi élmények.

Fejér megyében az iváncsai Dr. Fejérpataky László Általános Iskola hét osztályában tanít néptáncot nagy lelkesedéssel, széles mosollyal az arcán.

Gyerekzsivaj és vidámság tölti meg Besenyei Andrea Toppantó és néptáncóráit Fotó: Bősze András

– Minden évfolyam más, de minden életkorban meg lehet találni azt, amivel közel tudjuk vinni a kultúrát a gyerekekhez. Mivel Iváncsa a Mezőföld szívében található, úgy döntöttem, hogy én is jobban felkészülök a tájegység kulturális kincseiből. Idén Mezőföld népművészeti kincsei köré építettem a tantervet, vagyis a tánc, a zene és dalok mellett a diákok megismerik majd a helyi viseletet, bepillantunk az építészet, a kézműves technikák és a paraszti kultúra rejtelmeibe is. A digitális eszközöknek köszönhetően nagyon izgalmas, interaktív és sokrétű órákkal készülök a tanévre.

Emellett természetesen a Toppantó foglalkozásai sem maradhatnak el, amelyek ezekben a feszült időkben is felüdülést hozhatnak a családoknak.

– A Toppantó mindig is egy közösség lesz minden gyermek és család számára. Tele játékkal, dalokkal és élményteli percekkel, akár offline, akár online formában. A tavaszi ,,otthonmaradós’’ időszak alatt minden hétköznap online, díjmentes foglalkozásokat tartottam a Toppantó közösségi felületein. Hatalmas népszerűségnek örvendett, ezért a fizikai órák mellett heti rendszerességgel az online foglalkozások is visszatérnek. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a szülőktől és annyi szeretetet, ami után nem volt kérdés, folytatódnia kell tovább. A beváltak mellett több olyan dologgal is készülök, amit a résztvevők igényei ihlettek, és akkor is használhatóak lesznek, ha esetleg nem találkozunk. De ez egyelőre maradjon meglepetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában