2020.09.05. 08:00
Ne mosd meg sütés előtt a nyers húst!
Ha olvasóink között is akadnak olyanok, akik azzal kezdik a hús konyhai előkészítését, hogy a csomagolásból kivéve megmossák, akkor nekik szólnak az alábbi sorok.
Csak a kórokozók egy részét lehet lemosni a húsról Fotó: Pixabay
Szakemberek, ugyan már nem először, arra hívják fel a figyelmet, hogy ne mossuk meg a nyers húst – legyen szó szárnyasról, disznóról, marháról vagy vadhúsról –, sőt a halat se sütés, főzés előtt, mert ezzel növeljük az élelmiszer-fertőzési kockázatot. A húsban, illetve a halban lévő baktériumok ugyanis a vízzel átkerülnek más felületekre, így például a mosogatóba, a konyhapultra, vagy az edényekre. A nedves közeg ráadásul kiváló közeget biztosít a baktériumoknak, amelyek így akár napokkal később – pl. a tányérra kerülve – fertőzhetnek. Mivel a mikroorganizmusokat egyedül a hőkezelés pusztítja el, a nyers húsok öblítése teljesen felesleges.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/qZqKACF9US9xZgk--lLfGj2ejXDVldDWAzhQH49Vcg4/fill/1920/1281/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzNGQ2MjdkMGYyYzRjMDlhZDEwY2EyYmVhNTI2Mzky.jpg)