Vannak területek, ahol a tisztítás nagyüzemi munka

2020.11.10. 07:05

Több védmű is épül Bakonycsernyén

Munkagépekkel és nagy erőkkel vonultak fel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei a településen, hogy elvégezzék a medertisztítást a gyakran elárasztott utcák védelmében.

Palocsai Jenő

Tájékoztattak: megemelik a partot, hogy ne törjön be a víz a kertekbe, a házak alagsorába Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

A csapadékos ősz és tél a legtöbb hegyi települést komoly kihívások elé állítja. A sík vidéken kialakult községek, városok lakói talán nem is sejtik, hogy mennyivel több pénzt és energiát igényel a védekezés ilyen helyeken. Nemcsak az utak csúszásmentesítése jelent komoly problémát, hanem a felszíni vizek elvezetése is. Bakonycsernye és annak lakosai tudják a legjobban, hogy mennyire fontos az árkok építése és folyamatos tisztán tartása, hiszen ott három vízfolyás találkozik. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mint a Gaja-vízfolyás fenntartója a nagyközség közigazgatási határain belül megkezdte a medertisztítást a Súri-vízfolyás becsatlakozásától a Petőfi és Rózsa utca közötti szakaszon. A megcsúszott mederszéleket helyreállítják, és ahol szükséges, ott kövezéssel alátámasztják. Azokon a szakaszokon, ahol a lakóingatlanokat közvetlenül veszélyezteti a magas vízállás, megemelik a partot, hogy ne törjön be a víz a kertekbe, a házak alagsorába, illetve a két említett és állandóan veszélyeztetett utca gazdasági épületeibe.

Tájékoztattak: megemelik a partot, hogy ne törjön be a víz a kertekbe, a házak alagsorába Fotó: FG / FMH

Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere elmondta: – A régi és új Gaja-meder csatlakozásához egy műtárgy beépítését is fontosnak látták a szakemberek, mely megakadályozza a Petőfi utcai telkek elárasztódását. A vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat megbízásából a tervezők már készítik a Súri-vízfolyásra építendő záportározó tervét; építése a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, várhatóan a jövő év második felében indulhat el. Ehhez az újabb védműhöz a Fejér Megyei Önkormányzat külön keretből biztosítja a forrást. A korábban Tórétnek nevezett területen épül majd a tározó, közel 360 millió forint értékben. Az előzetes tervek szerint egy megközelítőleg húsz négyzetkilométeres vízgyűjtő területről fogadja majd be a gyakran hirtelen lezúduló csapadékvizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában