Támogatás

2020.12.10. 07:00

Lesz hol táncolni Vértesacsán

Új közösségi teret kapott a német nemzetiség Vértesacsán. Egyedi támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a Vértesacsáért Egyesület azt az épületet, amely mostantól a helyi tánccsoport rendezvényeinek is helyet ad.

S. Töttő Rita

Soltész Miklós, Blaumann Helga, Tessely Zoltán és Kara Nikolett a felújított épületben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Hoppá!” – ezzel a felkiáltással lépett be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Vértesacsán a Fő utca 70. szám alatti épületbe szerdán. A meglepődés részéről nem véletlen: az államtitkár ugyanis látta, ahogy korábban kinézett az ingatlan, melyet meglehetősen leromlott állapotban nézett ki magának a Vértesacsáért Egyesület. Szerdán azonban egy megújult, mindenféle közösségi eseményre alkalmas épületet tekinthetett meg Tessely Zoltán országgyűlési képviselő társaságában. Aki a háttérről is beszámolt:

- Nehéz helyzetből indult el az egyesület, amely korábban egy önkormányzati tulajdonú épületben képzelte el a jövőjét. Ám a választások után a tulajdonos magas bérleti díj ellenében adta volna bérbe a helyszínt a helyi civil szervezetnek, amelyet azonban nem tudott volna hosszú távon fizetni – vázolta a hátteret a képviselő. De, mint kiderült, volt azonban egy leromlott állapotú, de felújítható épület a településen, amely alkalmasnak tűnt arra, hogy a táncegyesület számára megfelelő helyszínt biztosítson.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egyedi támogatás

Ekkor fordultak segítségért Tessely Zoltán közvetítésével Soltész Miklós államtitkárhoz, aki személyesen is megtekintette még abban az állapotban az ingatlant. Ezt követően egyedi támogatást biztosított az államtitkár a vértesacsai szervezetnek, 28 millió forint értékben, melyből megvehették és felújíthatták az épületet. Sőt, még maradt is 2 millió forint. – Nagyon fontos közösség a német nemzetiség Vértesacsán, s alig várjuk, hogy a veszélyhelyzet után újra össze lehessen jönni, próbákat tartani s ezen a szép helyen a közösség épülhessen – tette hozzá Tessely. Kara Nikoletta, a Vértesacsáért Egyesület elnöke pedig elmesélte, milyen sok segítséget kaptak felújításkor az egyesület és a tánccsoport tagjaitól, hozzátartozóitól: – Sok olyan munka volt a felújítás során, amit gyakorlatilag társadalmi munkában meg tudtunk oldani. Így maradhatott meg a támogatásból még 2 millió forint, melyből a vizesblokkok felújítását tervezzük, továbbá az emeletet is rendbe szeretnénk tenni. Terveink szerint itt lesznek a gyermekprogramok, a Márton-nap és a sváb ünnepkörhöz tartozó események, táborok is.

Blaumann Helga, Tessely Zoltán, Soltész Miklós és Kara Nikolett Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- A nemzetiségek nagyszerű munkát végeznek, jelentős küzdelmet folytatnak a megmaradásért, a kultúra és a nyelv továbbadásáért is – hangsúlyozta Soltész Miklós.

– A támogatott nemzetiségi kapcsolatokon keresztül pedig az anyaországokkal egyre jobb és javulóbb kapcsolatok alakulhatnak ki, s ebben minden egyes közösség, így a vértesacsai is fantasztikusan sokat tett, ezért megérdemlik, hogy a küzdelemhez, amit magukra vettek, meglegyen a háttér is – fogalmazott az államtitkár, s hozzátette: – Nagyon sok, főleg német nemzetiségű település van a környéken s Fejér megyében is, akiket nagymértékben támogattunk az elmúlt években. Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának keddi ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes ki is emelte: több mint ötszörösére növekedett tíz év alatt a magyarországi nemzetiségek támogatása, valamint több mint nyolcszorosára emelkedett a nemzetiségi fenntartású iskolák száma. Ez is mutatja az ország hozzáállását, hogy mennyire fontos és nagy kincs minden egyes nemzetiség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában