A fontos dolgokra koncentrálnak

2020.12.17. 11:30

Új orvosi eszközökkel és rendelővel gazdagodott Sárkeszi és Füle

Magyarország Kormánya 2018-ban hirdette meg először a Magyar falu programot. A kiírás keretein belül azóta is számos pályázati lehetőség áll a kistelepülések önkormányzatai előtt.

Baráth Eszter

Íme az orvosi eszközök – mutatja Sárkeszi polgármestere (j) Törő Gábor képviselőnek (b)

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Idén az egyik legfontosabb pályázati felhívás az orvosi rendelők felújítására és orvostechnikai eszközök beszerzésére irányult. Az alig 580 lelket számláló Sárkeszi orvosi eszközökre nyújtott be sikeres pályázatot. Kőhegyi László, a település polgármestere az átadáson elmondta, többek között vérnyomásmérő, csecsemőmérleg, érintkezésmentes lézeres hőmérő, valamint vércukorszintmérő is segíti a háziorvos további munkáját. Legértékesebb új eszközük egy hallásvizsgáló műszer, amellyel csecsemőkorban kiszűrhetők az esetleges hallásszervi problémák. Mindezeket a pályázaton nyert közel 3 millió forintból tudták megvásárolni.

Összetartó falvak egészségügye fejlődött újonnan, pályázatok útján

Az önkormányzat önerőből teljes felújítást végzett az orvosi rendelő épületében, melynek keretein belül minden termet kifestettek, valamint új bútorokat, ledpaneleket és nyílászárókat építettek be. Az eseményen jelen volt Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője is, aki úgy véli, választókerületében minden település megtalálta számítását a Magyar falu program keretében. Hozzátette, tapasztalatai szerint a program olyan fejlődést indított el a falvak életében, melynek hatására egyre többen költöznek ezekre a helyekre. A közel 900 fős Füle is sikeresen pályázott a program keretein belül nemcsak orvosi eszközökre, de az orvosi rendelő felújítására is.

A fülei orvosi rendelő kinézetben, felszereltségben is korszerű lett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Előbbivel kapcsolatban 3 millió forint támogatást vehettek fel, míg utóbbihoz 13,8 millió forint pályázati összeget nyertek. Az orvosi rendelőben kondenzációs kazán kapott helyet, valamint új világítás kialakítása, festés és új bútorok elhelyezése is része volt a modernizációnak. Az épületben a gyermek- és a felnőttorvosi rendelő külön áll rendelkezésre, itt nyílik majd meg a település gyógyszertára, valamint felszerelt fogászati rendelőt is kialakítottak.

Íme az orvosi eszközök – mutatja Sárkeszi polgármestere (j) Törő Gábor képviselőnek (b)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kiss Róbert, a település polgármestere elmondta, az orvosi eszközöket háziorvosuk hordja magával, aki Polgárdin is ellátást biztosít, így mindkét település hasznát veszi az új készülékeknek. A település vezetője hozzátette, bízik abban, hogy a pályázatok segítségével történt egészségügyi fejlesztések időtállók lesznek, és a későbbiekben további területekre fókuszálhatnak majd. Törő Gábor a helyszíni átadón elmondta, Füle polgármesterével is folyamatos és jól működő együttműködésben tudják végezni munkájukat, csakúgy, mint a környező települések vezetőivel. Az országgyűlési képviselő elismerően nyilatkozott az új épületről, és további támogatásáról biztosította a települést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában