Koronavírus Fejérben

2021.01.04. 18:51

Folytatták a 2021. évi fehérvári költségvetés előkészítését

Cser-Palkovics András közösségi oldalán tette közzé az új év első munkanapján végzett legfontosabb feladatát: az éves költségvetés tervezését.

feol.hu

Át lehet persze gondolni az adózási struktúrát, de akkor ezt nem ad hoc módon kell megtenni! Fotó: FMH

Fotó: FMH Archív

„Megígértem, hogy mi először a pontos döntések, szabályok ismeretében nyugodtan megvizsgáljuk a helyzetet, majd konkrét számokról és tényekről adunk tájékoztatást. Jöjjön tehát az új esztendő első munkanapján tájékoztatás egy komoly témában, hiszen a mai napon folytatódik a 2021. évi költségvetés előkészítése. Ennek egyik alapja mindig a helyi adókból befolyó bevétel kalkulálása, kiemelten figyelve az iparűzési adó alakulására. Bár a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt, 2020-ban az iparűzési adóból származó bevétel jelentősen elmaradt a februárban tervezettől (20 milliárd forint), de szerencsére végül jóval magasabb lett, mint amit – a város legnagyobb ipari adófizetőivel egyeztetve – májusban gondoltunk (14-15 milliárd forint), és 2020 végére meghaladta a 17 milliárd forintot. Végleges számot majd tavasszal látunk. Bár jelentős a visszaesés, de a helyi gazdaság nagy része az emberek lelkiismeretes munkájának, a gazdasági szereplők teljesítményének és a kormányzati gazdaságösztönző támogatásoknak köszönhetően végül a járványhelyzet ellenére is jóval jobban teljesített, mint a járvány első hullámában az látszott.

A 2021-re vonatkozó tervezésnél a 2020. évi bevételeinkből indulhatunk ki, és természetesen figyelembe kell vennünk – a decemberben bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések között – az iparűzési adóra vonatkozó átmeneti szabályok várható hatásait is. Az azóta megjelent jogszabály alapján megközelítőleg már látjuk az adókedvezményekkel érintett vállalkozások számát, valamint az iparűzési adóra vonatkozó önkormányzati bevételkiesés várható mértékét. A munkahelyvédelmi intézkedés a rendelkezésre álló adatok alapján 11729 adózót (!) és ennél sokkal több embert érinthet közvetlenül vagy közvetetten. Várhatóan mintegy 2,1 milliárd forint (!) összeg marad a kormány döntése nyomán a székesfehérvári vállalkozásoknál 2021-ben. Fontos tehát, hogy nem állami elvonásról beszélünk, hiszen a pénz a munkahelyeket biztosító székesfehérvári, zömében magyar tulajdonban lévő mikro-, kis- és középvállalkozásoknál, azaz Székesfehérváron marad és székesfehérvári munkahelyeket véd meg. Ez az összeg nagyságrendileg a 2019. évi helyi adóbevételünk 10 %-a.

Nem kevés pénzről van tehát szó, de sikerült elérnünk, hogy nem került sor az iparűzési adó megszüntetésére, felfüggesztésére, ahogy a felének az elvonására sem, mint ahogy az első kamarai javaslatok, majd az állami döntések nyomán a sajtóban, közösségi médiában megjelent pártpolitikai nyilatkozatok, pontatlan értelmezések szóltak. Az iparűzési adó legnagyobb részét fizető nagyvállalatok pedig továbbra is változatlan szabályok szerint adóznak 2021-ben is. Örülök tehát, hogy az eredeti kamarai javaslattal szemben elértük, hogy nem az iparűzési adó eltörlésére, felfüggesztésére, elvonására vagy elfelezésére, hanem egy – remélem, csak átmeneti időszakra szóló – adókedvezmény megállapítására került sor. Köszönöm azon kormánypárti és ellenzéki polgármestereknek, közéleti szereplőknek, akik országszerte mögém álltak ebben a folyamatban. Sajnálom azonban, hogy a helyi ellenzék ezt nem tartotta fontos ügynek, nem állt a város mögé ebben a kérdésben sem.

Természetesen a kiesés sok pénz így is, ezért állami kompenzációra mindenképpen szüksége lesz az önkormányzati szektor egészének. Működési és fejlesztési területen egyaránt. Ezzel kapcsolatban további egyeztetések zajlanak majd.”

A teljes bejegyzést itt olvashatják:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában