Vörös kód

2021.01.19. 07:20

Senkinek sem kell kint fagyoskodnia

A vörös kód szabályainak megfelelően mindenkit be kell fogadnia a szociális intézményeknek az utcáról, és a krízisközpont készen is áll a feladatra.

Palocsai Jenő

Életkép a meleg helyiségből a hajléktalanszállón

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hirtelen és erős lehűlés miatt vasárnap déltől, előreláthatólag kedden 10 óráig vörös kódot léptetett életbe a szociális ellátórendszerre vonatkozóan az EMMI. Ez azt jelenti, hogy a fedél nélkül élők egészségének megóvása érdekében a bentlakásos szociális intézmények kötelesek korlátok nélkül biztosítani az ellátást.

A megyeszékhelyen nem is kell sokat keresnie a rosszabb sorsú városlakóknak, ugyanis a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ felkészült erre a helyzetre is. Vezetője, Zsabka Attila elmondta, hogy van szabad férőhelyük a rászorulók befogadására – és nem csak a vörös kód miatt. Több férőhely van, mint ahányan élnek a lehetőséggel. A központ vezetőjétől megtudtuk, hogy a két udvari konténer mellé érkezett még decemberben másik kettő. Ezek segítségével biztosítani tudják az izolációt is, és nemcsak elkülönítéssel, hanem covid-szűréssel is.

Életkép a meleg helyiségből a hajléktalanszállón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vörös kód bevezetése utáni első éjjel viszonylag eseménymentesen zajlott, de előttünk van egy újabb éjszaka. Később jön az enyhülés, ám addig még sokat ki kell bírni azoknak, akik az utcán élnek. Ők márpedig sokan vannak, mert a krízisközpont nyilvántartásai szerint úgy 150 emberről beszélhetünk, akik különböző közterületeken, illetve erkélyek alatt, lépcsőházakban, illetve a várost övező erdősávokban húzzák meg magukat. Velük a +36-20-957-9410-es telefonszámon hívható Utcai Szociális Szolgálaton keresztül tartja a kapcsolatot a központ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában