ezúttal online

2021.03.17. 19:19

Kvízek, nyereményjátékok, helyismeret – Elindult az Internet Fiesta

Idén immáron 22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak megrendezik az Internet Fiesta programsorozatot. Az idei fesztiválra 2021. március 18. és 25. között kerül sor, ezúttal a virtuális térben.

Héjj Vivien

Az első Fiesta óta az internet a mindennapjaink részévé vált. A Internet Fiesta tartalma évről évre igazodik a tartalmi szolgáltatások egyre szélesebb skálájához, a könyvtárak pedig mindig nagyon sok ötlettel töltik meg ezeket a napokat.

Az idei év az előzőekhez képest annyiban más, hogy a vírushelyzet miatt kizárólag online felületeken igyekeznek a könyvtárak kapcsolatot teremteni az érdeklődőkkel. A kvízek, nyereményjátékok, valamint a könyv- és linkajánlók március 18-ától elérhetőek a Vörösmarty Mihály Könyvtár közösségi oldalán és honlapján.

Az idei programsorozat középpontjában a digitális tanulás módszereinek és eszközeinek bemutatása áll. Ezek nem csupán a munkaerő-piaci elvárások miatt fontosak, hanem az információs társadalomban élők tanulási színtereinek bővítésében és szocializációjában is jelentős szerepet játszanak ezek az ismeretek.

– A könyvtárak eddig is sokat tettek a digitális kompetenciák fejlesztéséért, kezdetben már azzal, hogy nagyon sokan a könyvtárban jutottak számítógéphez. Elindultak a különböző korosztályokhoz igazodó képzések, nagyon sok fehérvári nyugdíjas a Budai úti, a Mészöly Géza utcai tagkönyvtárba járt képzésre, kisebb csoportokban a Zsolt utcában a legutóbbi időkig tanultak a könyvtárostól. A Központi Könyvtár számítógépes részlegében a legnagyobb számban állnak rendelkezésre gépek és itt is szakavatott könyvtáros segítette a nyugdíjasokat. A Széna téri tagkönyvtárban több mint 15 éven át nyugdíjas önképzőkör működött – tájékoztatta lapunkat Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója.

A kvízek, nyereményjátékok és totók során tesztelhetjük tudásunkat a netszleng és a netikett témakörében, valamint halálának 50. évfordulóján 10 kérdésből álló kvízzel emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár Jankovich Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költőre, íróra, aki kisgyermekkorát Székesfehérváron, majd Sárpentelén töltötte.

Emellett online megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény virtuális kiállítása, amely Abától Velencéig kalauzolja az érdeklődőket a könyvtár 2020-ban beszerzett antikvár képeslapjain keresztül. A katalógusban összesen 3178 darab képeslapot nézhetnek végig az érdeklődők, ezek természetesen települések szerint kereshetőek. A képeslapokhoz kvízjáték is kapcsolódik.

Az országos programsorozatban Fejér megye jelenleg a 4. helyen áll a rangsorban 106 programmal, ami 46 intézményt és 43 települést takar. A programban a fehérvári intézmények mellett részt vesz többek között Iszkaszentgyörgy, Felcsút, Pátka és Vál könyvtára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában