saját tervezésű ruhák

2021.05.02. 20:42

Bizonyították tehetségüket a Lorántffy végzősei

A közelmúltban, egy fotózás keretében mutatták be vizsgamunkáikat a DSZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium divat- és stílustervező képzésének végzős diákjai.

Szabó Szabolcs

Hoffmann Dóra koreai ruhája

Fotó: Páhi-Fekete Noémi

A divat- és stílustervezők szakmai vizsgamunkájának része, hogy az általuk megtervezett és elkészített ruhákhoz egy katalógust kell készíteni. Hat végzős diák három-három öltözetet készített. A téma idén az „országok és kultúrák” mottó köré szerveződött, így a választott országok stílusjegyei köszönnek vissza a ruhákon. A járványhelyzet miatt nem volt egyszerű mindent megszervezni, ám végül sikerült, és összességében nagyon jó darabokat készítettek a végzőseink – mondta el Szép Lászlóné könnyűipari szakoktató.

Páhi-Fekete Noémi pedagógus, aki a fotókat is készítette, a 2020/2021-es tanévben dolgozott a diákokkal:

– Nagyon lelkesen, szorgalmasan és lelkiismeretesen csinálták végig az elmúlt hónapokat. Összességében kiváló munkák születtek, le a kalappal a diákok előtt, akik bizonyították tehetségüket és rátermettségüket.

Erdős Vivien Eszter görög jellegű ruhát tervezett
Fotó: Páhi-Fekete Noémi

A fotózáson a végzősök egyike, Hoffman Dóra elmondta:

– Az tetszett a képzésen, hogy itt lehetett igazán alkotómunkát végezni. A legelején még nem is gondoltam arra, hogy itt majd varrni is kell. Az első varrásórán nagyon megijedtem, hogy nekem ipari varrógépekkel kell majd dolgoznom, ám a tanárok, oktatók segítségével sikerült belejönni. Az egyszerűbb feladatoktól haladtunk a nehezebb kihívások felé. Mintha egy fekete lyuk magába szippantott volna, elkapott ennek az alkotó folyamatnak a varázsa. A vizsgamunka fő témájának én Koreát választottam, mivel évek óta érdekel ez a kulturális közeg. Három öltözetet kellett elkészíteni, ami esetemben hét darab ruhát jelent, plusz a kiegészítők. A tervezési fázis viszonylag könnyen ment, a tradicionális koreai stílusjegyeket próbáltam ötvözni a ma divatos trendekkel. Összességében elégedett vagyok a ruhákkal, és szeretnék ezen a pályán továbbtanulni a közeljövőben.

Hoffmann Dóra koreai ruhája
Fotó: Páhi-Fekete Noémi

Erdős Vivien Eszter pedig így foglalta össze a vizsgamunkával kapcsolatos élményeit:

– A feladat az volt, hogy mindenki válaszon egy tetszőleges országot, és az országra jellemzően tervezzünk meg három öltözetet. Szerintem ez egy nagyon klassz és érdekes feladat volt, mert ugye mindenki szabadon választhatott országot, és nem volt semmi kikötés, hogy a ruhának milyen alkalomhoz illőnek kell lennie. Én Görögországot választottam, mert szerintem a görögök viselete nagyon jellegzetes és szép. Nagyon lágyan és művészien redőzöttek a ruháik, így szép, elegáns darabokat tudtam tervezni. A feladat végrehajtása során sok döntést kellett meghoznunk, ami néha nem volt egyszerű, például az anyag kiválasztása, a ruhák színe. De amikor kész lettünk, mindenki örült neki, hogy jól választott. A hab a tortán a ruhákról készített képek voltak, mert nagyon szép helyszíneken sikerült fotókat csinálnunk, amik hangulatossá tették a képeket. Szeretném megköszönni a csoportom nevében az iskola fodrásztanulóinak a szép hajakat a fotózásra és a sminket. Összességében ez egy nagyon jó feladat volt, szerintem egy jó élmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában