Mindenki számára van kiút

2021.12.23. 20:00

„Sárosd lakosságának körülbelül 15-20 százaléka hátrányos helyzetű”

Nemrég lezárult egy 44 hónapon át tartó projekt, melynek célja az volt, hogy magasabb szintre emeljék a lakosság életkörülményeit. Mindezt úgy, hogy megteremtették számukra azon lehetőségeket, melyekkel valószínűleg élhetnek a hátrányos helyzetük mellett.

Déri Brenda

Korábbi szociális lakások átadása a pályázat keretén belül: Sztojka Attila, Varga Gábor és Dunkl Gergely

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Annó, 2018 tavaszán ­vette kezdetét a településen az elmaradottak felzárkóztatását megcélzó program, mely idén decemberben ért véget. A gyerekektől egészen a felnőttekig bárki részt vehetett a projektben, aki nehézségekkel küzdött. A három év alatt különböző ­szemléletformáló programokat, képzéseket, tanfolyamokat és kirándulásokat biztosítottak számukra a helyi szociális dolgozók. 

A nagyközség polgármestere, Dunkl Gergely köszöntőbeszédében hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ebben a projektben valamennyi hátrányos helyzetű ember részt vehessen, aki szeretne. A hároméves projekt szakmai vezetője, Gálné Szabó Klaudia elmondása alapján ez 100 főt, köztük 59 családot érintett. 

– A kezdet mindenki számára nehéznek bizonyult. Meg kellett tanulnunk együtt dolgozni, egymás igényeihez alkalmazkodni. Külön akadályt gördített elénk, hogy megértessük a célcsoportunkkal a program lényegét, hogy ez az ő érdeküket szolgálja. Számos olyan helyre eljuttathattuk őket, ahova maguktól talán sose tudnának. Kirándulást szerveztünk különböző balatoni helyszínekre, strandokra, de lehetőségük volt például egy színházi előadást is megtekinteni, nem beszélve a bécsi vidámparkról, ahova ugyancsak eljuthattak. Ami a felnőtteket illeti: 80 főt tudtunk bevonni a különféle képzésekbe, akik közül 79-en sikeres oklevelet is szereztek az elvégzett képzésről – meséli a szakmai vezető, aki többször is elérzékenyült, amikor az elmúlt három évre emlékezett vissza. Előadása végén hozzátette: habár a projekt lezárult, de a munka tovább folytatódik, hiszen minél több emberen szeretnének segíteni.

Gálné Szabó Klaudia a projektzáró eseményen

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A projektzáró eseményen jelen volt még Sztojka Attila kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. Tájékoztatásában elhangzott, hogy Fejér megyében összesen 331 embernek készítettek egyéni fejlesztési tervet, mely 331 család számára jelent jövőképet és esélyt arra, hogy változtasson az élethelyzetükön. Ezenkívül a megyében 20 ház épült, amely lényegesen ja­vította a lakhatási körülményeket. 

– A megyében csaknem 1,2 milliárd forintból valósultak meg telepprogramok uniós és hazai forrásból, ennek keretében közösségi eseményeket, egészségügyi szűréseket, foglalkozásokat, képzéseket szerveztek, valamint házak épültek vagy újultak meg, amelyek hozzájárultak a települések versenyképességének javításához. Sárosdot tekintve a projektnek köszönhetően 8 családnak adtak át új építésű ingatlant, így a korábbinál lényegesen jobbak lettek a lakhatási körülményeik, amelyek a képzésekkel együtt a munkavállalásukat is segítik – hallhattuk a kormánybiztostól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában