Több rétegben történik

2022.04.08. 11:30

Hány százalékos pártok kaphatnak támogatást?

A pártoknak és alapítványaiknak járó támogatásról a költségvetési törvényjavaslat alapján dönt minden évben az Országgyűlés. De hogy ez mennyiben függ az országgyűlési választások eredményétől, arról Cservák Csaba alkotmányjogász professzort kérdeztük.

Kecskés Zoltán

Az MKKP jelöltje, Fenekes Roland plakátszedés közben Fehérváron: nem csak a plakátokat kell eltüntetniük a pártoknak, a támogatással is el kell számolniuk

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Több rétegben történik a pártok állami támogatása: egy bizonyos összeg jár a jelölt­állítás után, de az igazi érdemi, jelentős összeget az egy százalék feletti eredmény után folyósítják a pártoknak a négyéves működésükhöz. Fontos megjegyezni, hogy a teljes körű támogatást a parlamenti, azaz ötszázalékos küszöböt el­érő pártok kapják. Ez a főszabály gyakorlatilag a rendszerváltást követően él. Továbbá állami dotációt kapnak a pártok alapítványai is, amelyek tudományos szellemi háttértevékenységet végeznek. Azt is célszerű itt kiemelni, hogy emellett magánszemély is támogathatja a pártokat, de szigorú keretek között: például külföldi államtól vagy éppen névtelenségbe burkolózó támogatótól nem fogadhatnak el dotációt – tudtuk meg az alkotmányjogásztól.

 

Társlapunkban, a Magyar Nemzetben megjelent cikk pedig már azt firtatta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt annak ellenére, hogy nem ugrotta meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt, több mint százmillió forint párttámogatásban is részesülhet. Ezt a következtetést pedig a négy évvel ezelőtti eredményekből vonta le a napilap:

 

„Ugyancsak 2018-ban a Momentum Mozgalom 3,06 százalékot kapott, ami csak kevéssel marad el a Kétfarkú Kutya párt vasárnapi eredményétől. Ezzel az alig több mint három százalékkal a Momentum 44,5, míg alapítványa, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány 74,2 millió forintnyi költségvetési támogatásban részesült tavaly” – olvasható az összeállításban, így a kétfarkúak is hasonló támogatásban bízhatnak. De hogy pontosan mekkorában, az a hamarosan erre vonatkozó rendeletből derülhet majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában