Frissen Fejérből

2022.06.09. 16:00

Vendégmólók és kikötők a Velencei-tavon: mi lesz erre a nyárra?

Hamarosan megkezdődik a nyári szezon a Velencei-tavon, ahol javában folynak a kikötőépítések. Azt már tudjuk, hol készültek el a munkákkal és hol várható, hogy a közeljövőben végeznek.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az idei évben újabb nagyszabású fejlesztés kezdődött a Velencei-tónál: a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése és a csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítése zajlik jelenleg is. A csónaktulajdonosok már epekedve várják, hol, mikor köthetnek ki, tehetik vízre járműveiket. Az idei nyár történései és lehetőségei kapcsán Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója avatott be a részletekbe. Mint kiderült, a Dinnyési MOHOSZ csónakkikötő Keleti medencéjében, a Gárdonyi Határárki hajókikötőben, valamint a Sukoró "0" szelvényű kikötőben a vendégmólók már elkészültek. Hamarosan befejeződik az új vendégmólók kiépítése az Agárd Béke utcai kikötőben is. Év végéig pedig elkészül még négy kikötő, amennyiben a jelenlegi alapanyag hiány megoldódik. Hiánycikk ugyanis az úszóművet fenntartó hab alapanyaga, ez lassítja a kivitelezési munkálatokat. A kivitelezést végző vállalkozó szerződése szerint a kikötők kivitelezési munkálatainak 2023 júniusáig kell megvalósulnia, ám az előzetes elképzelések szerint a munkák nagy része ez év végéig a legtöbb helyszínen befejeződik. Az ütemtervek azt mutatják, hogy még idén elkészül tehát a gárdonyi VVSI kikötő, Velencén a Csontréti és a Cserje utcai kikötő, továbbá Gárdonyban a Vízügyi kikötő.

Kérdés azonban, hogy sikerült-e  már  megegyezni  az  eddig  elkészült  kikötők üzemeltetése kapcsán, hiszen a csónaktulajdonosok szeretnék tudni, kihez fordulhatnak kérdéseikkel. A vízügyi igazgató úgy fogalmazott: a  már  elkészült  vendégmólók  turisztikai  szezonban  történő  ideiglenes használatba   vétele  kapcsán  a  megállapodások  tartalmának  egyeztetése, aláírása   az   érintett   felek   között  folyamatban  van. Amit  egyenlőre  biztosan tudni,  az  az, hogy a Dinnyési  MOHOSZ  kikötőt  és  a  Sukorói "0" szelvényű kikötőt is a MOHOSZ fogja  üzemeltetni,  őket  ez  ügyben  már  lehet  keresni.  A többi kikötő esetében  még  folynak  az  egyeztetések  a két önkormányzattal - Gárdony és Velence.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában