Igazságot Magyarországnak!

2022.07.16. 07:00

A 91 évvel ezelőtti, világrekordot is hozó óceánrepülésre emlékeztek Bicskén

Magyar Sándor és Endresz György azt tette, amit a lelke diktált: határokat nem ismerve, bátran szelték át az egész világot. Ez volt az ő harcuk, az ő tiltakozásuk – fogalmazott a Justice for Hungary 1931. július 16-i földet érése kapcsán Bálint Istvánné, Bicske polgármestere a péntek délutáni ünnepi megemlékezésen.

Borsányi Bea

Tessely Zoltán és Vargha Tamás lépdel koszorúval az emlékműhöz

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A csákvári út mentén minden évben összejönnek és fejet hajtanak a két hős előtt, akik tettéről újat mondani nem lehet, ám azt felidézni évről évre kötelességünk, mert ahogy azt Vargha Tamás, parlamenti államtitkár, honvédelmi miniszterhelyettes ünnepi beszédében kiemelte: nemzeti identitásunk építőköve a múltunk tisztelete és annak átadása az utánunk következő generációk számára. Magyar Sándor és Endresz György nemcsak a mi hőseink, hanem az egyetemes történelem és a magyar repüléstörténet hősei is – fogalmazott az államtitkár. 

Ezért is állítottak emlékművet 2010-ben a bicskei Magyar Sándor Repülőegyesület elnökének, Jávor Géza, nyugalmazott pilótaoktatónak a kezdeményezésére attól a helytől nem messze, ahol a Justice for Hungary névre keresztelt, Lockheed Sirius típusú repülőgép, amely 1931. július 15-én startolt az új-fundlandi Harbour Grace repülőteréről, másnap délután földet ért. Endresznek és Magyarnak benzinhiány miatt kellett a tervezettnél előbb, egy kukoricatáblában landolniuk Alcsúttól nem messze, ám ez mit sem von le abból a tényből, hogy az 5770 kilométeres út 25 óra 20 perces megtételével a két pilóta világrekordot állított fel. A cél persze nem ez volt. Útjukkal a világ figyelmét akarták felhívni a Trianoni békediktátum igazságtalanságára, s ezzel a remek teljesítménnyel sikerült Magyarországot az érdeklődés középpontjába állítaniuk.

Bálint Istvánné beszédében a repülés kapcsán arra is emlékeztetett, hogy Trianon nyoma soha nem múlik el és még ennyi év távlatából is fáj, hogy a nagyhatalmak darabokra tépték országunkat és családokat szakítottak szét. – Fejet hajtunk és tisztelgünk a két pilóta emléke előtt évről évre, Szár, Bodmér, Alcsút és Bicske határában, mert Magyar Sándor és Endresz György példát mutatott nekünk, hogy mi mindenért vagyunk felelősek és mi mindenért tartozunk – fogalmazott. 

Ünnepi beszédében azt is megemlítette, hogy a tervek szerint Bicskének hamarosan új testvérvárosa lesz, méghozzá Új-Fundlandról, ahonnan a két magyar pilóta felszállt 91 évvel ezelőtt. Azóta Bicskét és a messzi kanadai vidéket láthatatlan kapocs köti össze, amelyet most egy testvérvárosi szerződéssel láthatóvá szeretnének tenni. 

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában