Ezúttal nemzetközi gyakorlat lesz

2022.07.24. 15:04

Folytatódik a Fejér megyei lőtereken a „nagyüzem”, katonai konvojokra kell számítani a 8-ason, 81-esen

A Központi Lő- és Gyakorlótér közelében lévő települések önkormányzatainak és civil szervezeteinek képviselőit tájékoztatta a honvédség.

Tihanyi Tamás

Rég nem volt annyira fontos a készenlét, mint mostanában

Forrás: Magyar Honvédség

Az összejövetel célja az volt, hogy felhívják az érintettek – például a Fejér megyei Bakonykúti, Iszkaszentgyörgy, Isztimér vagy éppen Kincsesbánya lakosságának – figyelmét a következő napokban várható, fokozott katonai járműmozgásokra, lövészetekre, hiszen újabb magyar és nemzetközi gyakorlatokat bonyolítanak le a községek közelében. Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka minap emlékeztetett rá: Magyarország kormánya idén márciusban döntött arról, hogy a NATO úgynevezett Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportja „többnemzetivé” válik, és a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország, Horvátország és Montenegró jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a közös program előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása lesz. A csapatok fogadására alkalmas tábort az újmajori bázison alakítják ki a hónap végéig.

Mindez természetesen nem újdonság a gyakorlóterület közelében élők számára, hiszen egész évben szinte egymást váltják a katonai alakulatok a Magyar Honvédség nagy központi lőterén. A katonai konvojok mozgására egyébként elsősorban a 8-as, 81-es, 82-es és 83-as számú főutakon kell számítani.

A harctéri helyzeteket nem lehet eleget gyakorolni 
Forrás: Magyar Honvédség

Bakonykúti és a többi község már emberemlékezet óta együtt él a katonai vonatkozású eseményekkel, persze ennek ellenére előfordul, hogy valaki meglepődik, ha közelinek hallja a robbanásokat, vagy bosszantja, ha netán eltévedt katonai jármű akadályozza a közlekedésben. Mindenesetre a honvédség igyekszik elébe menni a problémáknak, ezért is igyekeznek időben értesíteni a lakosságot, hiszen az érintett területre szigorúan tilos a belépés. A lőtér honlapján egyébként Gervai János főtörzszászlós telefonját tette nyilvánossá a sereg, ő a tájékoztatásért felelős személy, így ezt az elérhetőséget mi is megosztjuk: 06-30/ 815-0431.

A Bakony Harckiképző Központ elnevezésű lő- és gyakorló téren a Magyar Honvédség és a NATO-országok alakulatai hajtják végre parancsnoki és törzsvezetési, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlataikat, messze ez Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlóterülete. Hajmáskéren egyébként már 1905-ben létrehoztak egy úgynevezett Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát. Aztán 1913-ban megalakult Várpalotán a Magyar Királyi Honvéd Gyakorlótér Parancsnokság, azóta számít ez a magyar haderő legfontosabb hazai gyakorlóterepének, amit szívesen vesznek igénybe más, baráti országok hadseregei is. Bár a honvédelmi miniszter az ukrajnai háború miatt már hetekkel ezelőtt bejelentette a haderő készenlétének fokozását, ami a lőtéren történik, abban egyelőre semmi rendkívüli nincs, minden az előzetes tervek szerint folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában