Frissen Fejérből

2023.01.30. 18:00

Nem jellemző, hogy kárt tesznek az autókban a városba látogató rókák

Egyre több városban válnak gyakori vendégekké a rókák, akik látogatásaikkal számos kellemetlenséget képesek okozni az emberek szára. Dunaújváros központjában néhány nappal ezelőtt a parkoló autók között lavíroztak, meg-megpihenve egy-egy jármű tetején.

Baráth Eszter

Illusztráció!

Forrás: Pixabay

Portálunkon korábban többször is foglalkoztunk a rókák lakott területre való látogatásának kérdésével. Akkor a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, a ravasz négylábúak legtöbbször élelem után kutatva merészkedhetnek az emberek közé, jellemzően télen, a napnyugtától hajnalig tartó időszakban.
Néhány nappal ezelőtt Dunaújváros egyik lakója számolt be a közösségi oldalon arról, hogy a város központjában a parkoló autók között „kirándultak” rókák. Vajon kell-e tartanunk attól, hogy a nemkívánatos látogatók kárt tesznek járműveinkben? Erről kérdeztünk egy autóvillamossági szakembert, aki bár nem zárta ki a kellemetlenségeket, de mindenki megnyugtatására elmondta, nagyon kicsi az esélye a rókák által okozott károkra. Mint mondta, ez akkor fordulhat elő, ha egy-egy járműben valamilyen rágcsáló ideiglenes otthonra lelt. Mivel a rókák egyik fő táplálékát ezek az állatok jelentik, előfordulhat, hogy az autók kábelei között kutatnak utánuk. Ilyenkor megtörténhet, hogy a földről elérhető kábeleket elrágják a vörös vadállatok. A szakember kiemelte, természetesen előfordulhat, hogy a karmok miatt az autó fényezésén egy-egy karcot okoznak a rókák, ahogy azt más, a járműveken szaladgáló állatok is megtehetik. Ez viszont talán a legkisebb probléma, ami a mindennapi mobilitáshoz szükséges eszközöket érheti.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában