Egy korszak lezárult

2023.07.02. 07:00

Eljött a jelentős változások ideje a fémhulladék leadásban

A leadásra ítélt fémhulladékok egy része július 1-től koncesszió alá esik, emiatt változnak a telepeken elérhető átvételi árak és lesznek olyan anyagok, amikért nem adnak pénzt a fémhulladéklerakókban.

Palocsai Jenő

A villanymotorokat érdemes megbontani házilag, mert vörösréz tekercseket rejt a belseje a forgó- és állórészben is.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról szól. Annak 12. §-a tartalmazza azt a részt, mely szerint egy természetes személy tulajdonában vagy használatában álló ingatlanon legfeljebb 3 m3, egyértelműen az ingatlanon képződő, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe nem tartozó és nem építési és bontási hulladék, valamint legfeljebb 10 m3, egyértelműen az ingatlanon képződő építési és bontási hulladék gyűjthető. 

A festett , zománcozott anyagokért minden esetben kevesebbet fizetnek
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Ezen törvény és egy 2000-ben elfogadott uniós irányelv alapján jelentős változások várhatóak 2023 július 1-től a lakossági fémhulladékok átvételénél. 

Ami biztosnak látszik, az az, hogy júliustól a magánszemélyek ingatlanán keletkező, általuk leadott, koncesszió alá nem tartozó építési, bontási, akár kisebb felújítási tevékenységből származó fémhulladékokért továbbra is piaci árat kínálnak majd a felvásárlók. Ezen kategória alatt olyan anyagokat kell érteni, mint a: csövek, profilok, rudak, rácsok, különféle zártszelvények, betonacélok, lemezek, hengerelt acélok, kovácsoltvas elemek, ereszek, bádogok, gerendák, kábelek, huzalok. De ide tartoznak a saválló, réz, alu konyhai és fürdőszobai szerelvények, csapok, mosogatók, ólom vízcsövek, radiátorok, kádak, tartályok, kerítésfonat, kapuelemek, hullámlemezek, lépcsők, csúszásgátló lemezek, távtartók. Ezeken túl a helyszínen lehet még egyeztetni. 

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Azon termékekért, melyek koncesszió alá tartoznak, mint például az aludoboz, flakonok és egyéb fém csomagolási hulladékok, akkumulátor, elektronikai hulladékok, illetve a karosszéria hulladék és gépjárműalkatrész. Az M1 (személygépkocsi) és N1 (tehergépkocsi 3,5 t össztömegig) valamint háromkerekű gépjárművek, valamint bizonyos háztartási hulladékok, amelyek ingatlanhoz köthető építési, bontási, felújítási tevékenységből nem származhatnak, a piaci árnál alacsonyabb, úgynevezett ösztönző árat adnak csak. Ebbe a körbe tartoznak például a fém konyhai eszközök, edények, kannák, fémbútorok, leselejtezett kerékpár, fém szerszámok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában