Megemlékezés

2023.07.14. 20:00

"Mondhatjuk-e az óceán átrepülése után 92 évvel, hogy minden a helyén van?"(galéria)

Már sokkal többször említjük Endresz György és Magyar Sándor nevét, akik 1931-ben a Justice for Hungary fedélzetén, rekordot is döntve, átrepülték az Atlanti Óceánt, de bőven van még adósságunk velük kapcsolatban.

Borsányi Bea

Simon László, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Szabó Gábor, a Bicskei Járási Hivatal vezetője is koszorúzott

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt minden szónok hangsúlyozta péntek délután az óceánrepülőkről szóló megemlékezésen Bicske és Felcsút határában, a csákvári út melletti emlékmű tövében. A történetet ma már talán sokan ismerik: 1931. július 16-án ezen a helyen hajtott végre kényszerleszállást az egy nappal korábban, Amerikából felszálló Justice for Hungary névre keresztelt repülőgép, melynek pilótája, Endresz György és navigátora, Magyar Sándor az óceán átrepülésével akarta a világ figyelmét felhívni a Trianoni békediktátum igazságtalanságára. 

A pénteki megemlékezés szónokainak mindegyike rámutatott: vannak még olyan tények, amelyeket nem ismerünk és vannak még olyan adósságok, amelyekkel az utókor tartozik a két remek pilóta és ember emlékének. Endresz György egy évvel az óceán átrepülése után egy római repülős konferenciára igyekezve vesztette életét: gépe az olasz partoknál dúló vihar miatt csapódott a földbe. Magyar Sándor – aki nem sokkal az óceánrepülés után Amerikába emigrált - azonban 83 éves koráig élt. 

 

A komáromi Endresz Csoport Egyesület elnöke, Arlett Tamás beszédében rámutatott: a pilóták életét jól ismerjük, ám – tette fel a kérdést – „Mondhatjuk-e az óceán átrepülése után 92 évvel, hogy minden a helyén van? Az események feldolgozása, a résztvevők elismerése és megismertetése a magyar közvéleménnyel teljes mértékben megtörtént? Sajnos, nem mondhatjuk! – fogalmazott az elnök, aki szerint ugyan sok minden történt az elmúlt években annak érdekében, hogy ez a korábban agyonhallgatott esemény bekerüljön a köztudatba, de van még mit tenni! Fel kell dolgozni többek között Magyar Sándor és Endresz Györgyné sorsát és hagyatékát, de ide tartozik Szalay Imre Emil, a Michigan állambeli Flintben élő húsiparos sorsának felkutatása is, aki több ezer dollárral járult hozzá ahhoz, hogy az óceánrepülés álomból valósággá válhasson. Szintén feldolgozásra vár, olasz forrásokra is támaszkodva, Endresz György halála, illetve annak körülményei, de a felsorolásban szerepelt a Lockheed Sirius típusú repülőgép, a Justice for Hungary, mint nemzeti szimbólum újjáépítése is.

Arlett Tamás, a megemlékezés egyik szónoka
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezés érdekes színfoltja volt Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnökének, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagjának rögtönzött előadása arról, hogyan és hány helyen őrzik a világban Endresz György emlékét. Az ünnepség hallgatói többek között megtudhatták, hogy – az egyébként ma is létező - római reptéren, ahol 1932-ben a pilóta életét vesztette, az olaszok a baleset után emlékoszlopot állítottak. A háborút követően aztán a római Magyar Nagykövetség moszkovita diplomatái titokban kidöntötték és máig ismeretlen helyen ástak el. Nagy szenzáció lenne, ha ez előkerülne!

A megemlékezés előtt a tököli repülőtér vezetője, Talabos Gábor és három pilótája, négy géppel rótta le tiszteletét a helyszín felett, ahol a felállított sátrakban a magyar óceánátrepülésről készült tablókiállítást is meg lehetett tekinteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában